Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Miljoner gick upp i rök

/
  • PÅ FILM? Lollo Andersson hoppas att mordbrännarna fastnade i hamnens nyinköpta kameraövervakning. Polisen har fått filmerna.
  • FÖRÖDELSE. Hamnkaptenen Lollo Andersson vid en av brandplatserna. ”Värden för miljoner är förstörda”, konstaterar han.
  • FÖREN ANTÄNDES. Fören i segelbåten intill en av de anlagda bränderna tog också eld. Den spred sig och totalförstörde båten. ”Det är för sorgligt. Så mycket jobb som jag har lagt ned på den, säger ägaren Rolf Samuelsson.

Värden för miljoner förstördes vid två anlagda bränder på Fliskärsvarvet i Gävle på tisdagsmorgonen. Men hamnen har från årsskiftet en helt ny kameraövervakning som kan innehålla bilder på de skyldiga.

– Det borde finnas, vi har flera kameror, säger hamnkaptenen Lollo Andersson.

Annons

Ingen tvivlar på att bränderna var anlagda. Den första började i en motorbåt dit räddningstjänsten kallades vid 05-tiden på morgonen av en person som såg branden.

Under släckningsarbetet upptäcktes en brand inne i en annan motorbåt över 100 meter bort.

– Elden kan inte ha spridit sig från den ena båten till den andra, säger Per Ringqvist, polisens brandtekniker.

Med fören nästan mitt över den första båtbranden blev Rolf Samuelssons Bavaria 36 nästa offer för elden. Det yttre skalet finns kvar, men allt annat är totalförstört. Samuelsson är bedrövad.

– Det känns fruktansvärt. Och så onödigt, bara för nån dåre, suckar han.

Båten skulle bli en kombinerad fritidssysselsättning och sommarstuga för honom och hustrun när det blir dags för pension.

– Det var en himla fin båt, som vi har lagt ner mycket jobb på. Och det går aldrig att få ut alla värden på försäkringen, säger han.

Småbåtshamnen är bevakad året runt, men inte varje timme dygnet runt. Medlemmarna sover där, eller går rundor med jämna mellanrum.

Ett vaktbolag ronderar också i området.

När branden började var hamnen obevakad, men hamnkaptenen Lollo Andersson har ändå ett hopp om att föreningens nyinköpta övervakningssystem ska lösa branden.

– Sedan årsskiftet har vi flera kameror igång. Polisen får filmerna i dag, berättar han.

Värden för miljoner gick till spillo i branden. Tre båtar är i princip totalförstörda, och flera andra kan ha fått skador av värmen.

Polisen bedriver nu en utredning om misstänkt mordbrand. Under 2010 brann två bilar som var parkerade inne på hamnområdet. Senare kunde några ungdomar knytas till den branden och flera andra i Gävle, bland annat i båten Juliana som låg i Inre hamnen.

Mer läsning

Annons