Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Spöktåget stannade på lovets station

/
 • Vampyrteater, spökvandring, utklädd personal, läskiga ljud och en mörklagd spökpendel är lite av det som erbjuds på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle den här lovveckan. Då kan en sådan här upplysning vara på sin plats.
 • Johan von Oelreich körde spökpendeln mellan järnvägsmuseet och Gävle central.
 • Sexåriga Tova Back från Stockholm vågade sig på en tur med spökpendeln tillsammans med farfar Krister Norrgård. Där var det mörkt, fullt av spindelväv och en del kroppsdelar från skyltdockor.
 • Sexåriga Emil Mossberg från Gävle lyssnar uppmärksamt på                          spöket, Peter Iller, under spökvandringen. Men rädd blev han inte. ”Det är ju inte på riktigt ändå”, konstaterade han.
 • Nioåriga Matilda Berg tyckte inte spökvandringen var läskig, men kul.
 • Mikael Dunker berättar för barnen hur det gick till när han blev ett spöke. ”Kom ihåg vad jag har sagt, inte klättra upp på tåget, säg det åt era kompisar också”, manade han.
 • Peter Iller är banvaktarspöket som vill varna barnen från att gå på rälsen.

Detektiven Tura Sventon uppmanar barnen att följa med.

Plötsligt fladdrar gardinen till i banvaktarstugan, och det vitmålade spöket tittar fram.

Hela veckan är det spöklov på järnvägsmuseet.

Annons

Spökjakten med Tura Sventon är till för de yngre barnen. I samlad trupp går de runt på området och får träffa snälla spöken som vill lära dem saker, som att inte gå på spåren eller klättra på tåg.

– Det var bra att man fick lära sig vad man fick göra och inte göra, säger nioåriga Matilda Berg, som inte tyckte spökena var läskiga.

För de äldre barnen, från åtta år, spelas det vampyrteater på eftermiddagarna samt tisdag och torsdag kväll. Det är Peter Iller, museianställd tillika lokal teaterräv, som tillsammans med elever från Vasaskolans estetiska program står för skådespelarinsatserna.

– En del tycker att man inte ska skrämma barnen, men barnen tycker att det är kul. Vi försöker dela upp det i små och större barn och hitta en bra nivå, säger Helena berg, program ansvarig.

Det här är tionde året Sveriges Järnvägsmuseum ordnar spökaktiviteter på höstlovet.

Utöver museets vanliga inslag arrangeras även pyssel, ansiktsmålning, sagoläsning och skrivhörna hela veckan.

Dessutom går det spökpendel i form av en utsmyckad rälsbuss mellan museet och Gävle central ungefär en gång i timmen.

Mer läsning

Annons