Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: USA:s ambassadör bjöd Gävle på pannkaka

/
  • ISA:s ambassadör Matthew Barzun och Gävles kommunalråd Carina Blank mumsar på amerikanska pannkakor.

USA:s ambassad flyttade till Gävle för en dag. Och för ambassadören Matthew Barzun blev Gävlebesöket ett avsked av Sverige. Om bara några dagar åker han hem till USA för att jobba för president Obama.

– Det känns bitterljuvt att lämna ett så fantastiskt land, säger han.

Annons

Den amerikanske ambassaden är just nu på resa genom landet. Gävle var den femte staden han kom till med sitt koncept "Embassy in a box" och på måndagen fanns en tillfällig ambassad i Förvaltningshuset i centrala Gävle. Dit kunde den som ville komma och ställa frågor om till exempel visum, möjligheter att studera i USA eller om företagande.
För att locka folk ställde sig ambassadören utanför Förvaltningshuset och gräddade amerikanska pannkakor med lönnsirap som han bjöd hungriga Gävlebor på.
– När vi bestämde vart vi skulle åka kom Gävle upp som ett intressant ställe. Det är roligt att lyssna till och lära av folk från Gävle, för alla bra idéer kommer inte fram i Stockholm, säger Matthew Barzun.
Under dagen fick allmänheten och inbjudna skolklasser och företagare möjligheten att få hjälp med att knyta kontakter i USA eller få svar på sina olika frågor.
– Vi har fått flera frågor om hur man söker ett visum och några migrationsfrågor. Vi kan inte riktigt erbjuda samma tjänster som på konsulatet i Stockholm, men vi försöker göra vad vi kan, säger Ruth Newman, vice konsul på ambassaden.
Matthew Barzun har bara varit ambassadör i Sverige sedan augusti 2009, men han ska sluta sitt uppdrag i förtid och återvända till USA om fem dagar. Men han har inte vantrivts.
– Jag och min familj har haft det fantastiskt. Sverige är ett generöst land som hjälper andra länder, precis som USA. Därför är det viktigt att vi fortsätter ha ett bra internationellt samarbete.
Samma måndag som Matthew Barzun kom till Gävle avslöjade Svenska Dagbladet nyheten att amerikanska CIA-agenter utan tillstånd hade spionerat i Sverige i syfte att hitta terrorister. Händelsen inträffade innan Barzuns tid som ambassadör började och han är noga med att inte kommentera fallet.
– Det är inte min uppgift att kommentera säkerhetsrelaterade ärenden, säger han.
På ambassadörens program för dagen i Gävle stod även att träffa studenter på högskolan.

Mer läsning

Annons