Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vill inspirera unga att lyckas i sitt nya hemland

/
  • Gävlebandet G-force med Peter Allen, Emmanuel Sesay, Abass Kamara, Rubbin Kamara, Charles Koroma och Charles Joe Koroma åker till Sierra Leone i två veckor, främst för att spela in en musikvideo med budskapet att det går att nå framgång i sitt nya hemland om man kämpar för att nå sina mål. De flesta av killarna är födda i Sierra Leone och är exalterade över möjligheten att återse hemlandet.

Ett gäng Gävlekillar har fått en chans de bara kunnat drömma om. Nästa vecka flyger de till Sierra Leone, det land de flesta av dem bodde i som barn.

Annons

Där ska de göra en musikvideo som ska inspirera flyktingungdomar i Sverige.

– Det är så spännande, jag kan inte fatta att det ska hända, säger Emmanuel Sesay.

De andra instämmer, och pratar om känslan att kliva av planet och faktiskt vara DÄR. Att träffa människor, känna stämningen.

Men först vill jag veta hur det kommer sig. Vem och vad som ligger bakom resan.

De har haft ett band ihop i flera år, och kallar sig G-force. För något år sedan kom de i kontakt med Lasse Wennman som för Hyresgästföreningen jobbar bland annat med integrationsprojekt. Killarna blev ambassadörer i ett projekt kallat Mitt nya hemland. Det innebär främst att de ställer upp som kompisar åt tonårskillar som bor på hem för ensamkommande flyktingbarn i Gävle och i Hofors.

– Vi försöker vara deras kompisar, ta med dem ut på olika saker, så att de kan få andra kompisar än dem på hemmet. Ibland går vi på bio eller på match, berättar Charles Joe Koroma.

Han är själv 18 och går på samhällsprogrammet på gymnasiet. Han är intresserad av samhällsfrågor och tycker det känns bra att kunna göra något för jämnåriga som precis kommit till Sverige.

– Vi har bott här längre men kommer också från ett annat land, så vi förstår varandra lite mer, säger kompisen, och namnen, Charles Koroma.

Projektet Mitt nya hemland har fått pengar från Allmänna arvsfonden. Lasse Wennman kom på idén att använda en del av pengarna till en resa med killarna, och till en musikvideo som kan inspirera och motivera andra. Låten har Abbas Kamara skrivit.

– Den handlar om att du kommer från ett land där du har problem. Du kommer hit, men allt är inte bra för det. Man måste jobba hårt för att nå sina mål, men det går, man kan lyckas i sitt nya hemland, säger han.

Musikvideon ska visas i skolor, på boendena, kanske för politiker och Migrationsverket.

Mer läsning

Annons