Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två anhållna för brutalt villarån

/
  • Avspärrat. 45-åringens hus i Åbyggeby är fortfarande avspärrat för polisens tekniska undersökning. Två män är anhållna misstänkta för att ha slagit villaägaren med yxa och skruvmejsel.
  • Blodiga spår. Två män ska ha misshandlat villaägaren med en yxa och en skruvmejsel. Tydliga spår efter dramat efterlämnades på villan.

Två män är anhållna misstänkta för villarånet i Åbyggeby på tisdagskvällen. De ska ha slagit den 45-årige villaägaren med yxa och skruvmejsel.

Annons

– Han flydde till oss och bankade på och de andra följde efter. Vi vågade inte öppna men ringde polisen, berättar en granne som blev vittne till händelsen.

Det var vid 23-tiden på tisdagskvällen som polisen fick larm om att tre män hade brutit sig in i en villa i Åbyggeby och gett sig på villaägaren med en yxa och en skruvmejsel. Det var rejält liv i grannskapet när 45-åringen försökte fly undan gärningsmännen.

– Han sprang runt på vår gård och bankade och slog på dörrar och fönster och de andra jagade efter. Jag såg att någon av dem hade något tillhygge i näven och vi vågade inte öppna.

– Vi var rädda att vi själva skulle råka illa ut om vi hjälpte honom, säger grannen som ringde polisen sedan männen sprungit vidare.

Efter 15 minuter var den första polispatrullen på plats, men då hade gärningsmännen försvunnit. Kvar fanns bara den 45-årige villaägaren.

– När polisen kom låg han under en bil på sin gård och gömde sig, berättar grannen.

45-åringen blödde från huvudet och fördes till sjukhus, men hans skador var inte allvarliga. Han kunde förhöras och huset spärrades av för teknisk undersökning.

Under onsdagen greps och anhölls en 26-årig man, som polisen misstänker är en av gärningsmännen. På torsdagen anhölls även en 29-åring som misstänks vara delaktig. Båda männen är Gävlebor och brotten de misstänks för är grov misshandel och grovt hemfridsbrott. De är kända av polisen sedan tidigare.

Enligt åklagare Christer Sammens, som leder förundersökningen, finns det inte någon ytterligare misstänkt. Han vill inte gå in på motivet bakom den våldsamma misshandeln, men berättar att villaägaren och de två männen träffats i Boulognerskogen i centrala Gävle tidigare under tisdagen.

– Jag låter det vara osagt vad de gjorde, men de kan ha blivit osams om något, säger han.

Vid besöket i Åbyggeby ska männen ha slagit villaägaren med en skruvmejsel och baksidan av en yxa. De ska även ha fått med sig några av 45-åringens ägodelar. Åklagaren vill inte gå in på vad, men säger att det handlar om ”enklare saker”.

Trots att tillvägagångssättet verkar ha varit liknande har inte utredningen gett några ledtrådar som kan leda till en lösning av det påstådda yxrånet i Trödje tidigare i somras.

– Jag har inte haft någon anledning att ens tänka på att göra någon sådan koppling, säger Christer Sammens.

I dag ska han ta ställning till om 26-åringen och 29-åringen ska begäras häktade.

Annons