Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två års fängelse för förre CUF-kassören

I går berättade den före detta centerkassören från Gävle i tingsrätten om sin landsflykt, och om sina många brott.


Han visste hela tiden att han skulle bli avslöjad. Bedrägerierna började genom en plötslig impuls, menade han.


– Jag såg en möjlighet och tog den, förklarade han.

Annons

Han har begått 140 brott från Filippinerna och det tog polisen ett par år att få hem honom till Sverige. Men att sätta punkt för den stora brottsutredningen med en rättegång gick på ett par timmar i Gävle tingsrätt i går. Han erkänner allt.

Lagmannen Carl-Axel Bladh meddelade muntlig dom direkt. Två års fängelse, med avräkning för fem månader i häkte, och sammanlagt drygt 300 000 kronor i skadestånd blev domen.

I rättssalen fanns en anhörig, men ingen representant för centern.

Gävlebon har suttit häktad sedan han greps i juni, först i migrationspolisens häkte i Manilla och sedan några veckor i svenskt häkte. Även in och ut ur rättssalen i Gävle ledsagades han av två kriminalvårdare.

Han bar en enkel svart kostym med en uppknäppt ljus skjorta. Han är 31 år, men framtoningen är lite pojkaktig. I rättsalen svarar han rakt på sak på alla frågor, men kortfattat och med få detaljer.

Han har vuxit upp i Gävle och har flera års akademiska studier och en kandidatexamen i idéhistoria. Han aldrig dömts för några brott tidigare.

Hans egen bild är att bedrägerierna började mest som en impuls. Kylan och mörkret i Sverige på vintrarna får honom att må dåligt, och därför bestämde han sig för att flytta utomlands. Han valde Filippinerna eftersom han hade en släkting där som kunde hjälpa honom.

Han behövde pengar för flytten och gjorde den första överföringen från CUF Gävleborg till sitt eget konto i december 2004, en månad innan han lämnade landet.

– Jag såg ingen annan utväg, förklarade han i rätten.

Sedan blev det åtta överföringar till, varje gång kommunbidraget till CUF kom in. Det dröjde innan föreningens styrelse började fråga om pengarna, och när den gjorde det lyckades han en tid få dem att tro att allt var under kontroll.

När centern inte längre fungerade som inkomstkälla gick Gävlebon över till internetbedrägerier. Han träffade en filippinsk kvinna, de gifte sig och fick barn 2006. När hon blev sjuk ökade behovet av pengar. En importfirma han startat gick inte ihop.

– Jag blev desperat och kunde inte låta bli att fortsätta med bedrägerierna.

Levde ni gott på pengarna? frågade åklagaren Magnus Berggren.

– Det var OK, jag kunde försörja familjen, blev svaret.

Han förstod hela tiden att han skulle bli avslöjad och sedan han blev det har han läst rapporteringen i Arbetarbladet på nätet. Han blev också kontaktad av TV3:s Efterlyst, som gjorde ett inslag om honom.

Mer läsning

Annons