Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två års fängelse för Nordearånet

/

De båda Västeråsbor, 26 och 29 år gamla, som rånade Nordea i Gävle dömdes i dag till två års fängelse vardera. Några bankanställda och en person som ingrep mot rånarna får skadestånd.

Annons

Men en kvinna som blev slagen utanför banken blir utan, eftersom man inte vet vem av rånarna som slog henne.


Vid rånet 30 september krossade rånarna skyltfönstret med en kofot och gick in och stal sedelkassetter med över en halv miljon kronor i. Men rånarna stoppades och greps av Gävlebor på gatan utanför.


Nio bankanställda hade begärt skadestånd. Men bara de fem som fanns i bankhallen kan, enligt domen, ansetts ha blivit kränkta av rånet. De tilldöms 5000 kronor vardera.
Tre bankanställa som låste in sig i valvet, och en som fanns en trappa upp blir utan skadestånd.


Två av de Gävlebor som ingrep mot rånarna hade också begärt skadestånd. En man som var med och brottade ner den ena rånaren fick ett knytnävsslag mot kinden. Han får 5 000 kronor.
Men en kvinna som ingrep mot rånarna i ett tidigare skede blir utan. Orsaken är att rätten inte anser att det är tillräckligt utrett vilken av rånarna som slog henne. Därför ogillades åtalet på den punkten, och därmed faller också skadeståndskravet. Kvinnan försökte ta rånväskan från en av rånarna och fick då ett slag mot axeln.


En av rånarna berättade under rättegången att rånet hade utförts under hot och på uppdrag från kriminella personer i Västerås. De fick order att åka till Gävle och direktiv om vilken bank de skulle råna, och när det skulle ske.
Den berättelsen sätter rätten inte stor tilltro till. Den kom i ett mycket sent skede under rättegången och innehåller ologiska moment.


Bankpersonalen har berättat att rånet ägde rum med kuslig tidsmässig precision. Rånarna gick in under den enda minut som sedlarna inte var inlåsta, på vägen mellan valvet och den så kallade cash out-maskinen där kassetterna stoppas in.

Mer läsning

Annons