Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två brandkårer måste dras in

/

Deltidsbrandkåren i Österfärnebo läggs ned och utryckningskåren i Rörberg försvinner när Gästrike räddningstjänst måste spara.


Det är räddningschefens förslag till politikerna i Gästrike räddningstjänstförbund.


– Det här innebär självklart en sänkt ambitionsnivå, säger räddningschefen Mats Granat
(bilden)
.

Annons

Räddningschefen Mats Granat har fått i uppdrag att ta fram ett sparförslag på närmare 12 miljoner kronor. Det är orsaken till att brandkårerna i Österfärnebo och Rörberg föreslås läggas ned.

– Någonstans måste pengarna tas. Det är där det gör minst ont, förklarar Mats Granat.

Arbetarbladet har tidigare berättat att heltidsbrandkåren i Skutskär läggs ned då avtalet med Stora Enso sagts upp. Men sparandet tar alltså inte slut med det – kostnader på ytterligare runt 7 miljoner kronor måste dras in. Orsaken är ökade kostnader för pensioner samt utgifterna för bildandet av deltidskår i Skutskär.

– Det och att vi har ett underskott i år på 1,9 miljoner kronor gör att vi inte har någon annan möjlighet än att spara.

Då finns inte plats för brandkårer i Österfärnebo och Rörberg. 2010 beräknas besparingarna ge full effekt.

Under ett samråd med politiker i Gästrikerådet på fredagen presenterade Mats Granat sitt förslag. Men det är i räddningstjänstförbundets direktion – bestående av gästrikekommunerna samt Älvkarleby – som beslutet fattas. 12 december ska de ta budgeten för 2009.

– Det är långt kvar innan ett beslut är fattat och förslaget ska diskuteras. Men om inte någon får för sig att donera en massa pengar så måste vi göra besparingar, förklarar Mats Granat.

Mer läsning

Annons