Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två Gävlebor åtalas för häleri

Två Gävlebor som hjälpt till att gömma stöldgods från inbrottet hos verktygsförsäljaren Swedol i augusti- åtalas nu för häleri.

Annons

Verktyg för 400 000 kronor stals under helgen mellan den 28 och 31 augusti hos verktygsförsäljaren Swedol på Utmarksvägen i Gävle. När personalen kom på måndagsmorgonen gapade det tomt i många av hyllorna. Massor av verktyg hade försvunnit. Tjuvarna hade tagit sig in i butiken genom ett fönster i taket. De hade sågat av armeringsjärn för att komma in. De valde sedan ut motorsågar, gps, handelsmaskiner och verktyg av de dyraste märkena.

Mycket tyder på att tjuvarna i förväg har undersökt både hur man lättast kunde ta sig in och ut ur lokalen, och vilka maskiner som var mest lönsamma att stjäla.

Två män,en 42-åring och en 55-åring greps och häktades i början av september. Nu har åklagaren väckt åtal mot de båda för häleri. 42-åringen är misstänkt för grovt häleri. Han ska ha transporterat och lastat delar av godset till ett förråd som han hyrt, trots att han var medveten om att det var stöldgods. Han har försvårat återställandet av de stulna föremålen och brottet bedöms som grovt med hänsyn till värdet av de stulna föremålen.

55-åringen har förvarat delar av stöldgodset i ett förråd på sin tomt, trots att han borde ha förstått att verktygen var stulna. Han har därmed försvårat återställandet av godset.

Männen riskerar upp till två års fängelse.

Annons