Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya kvarter med höghus byggs i Gävle

Planen på nya bostadskvarter på Söder i Gävle, med 15 våningar höga torn, ska nu ut på samråd.

– Det är första gången man bygger så här högt nära bebyggelse, säger Jörgen Edsvik, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Annons

Det handlar om två kvarter mellan Södra Centralgatan och Muréngatan, intill järnvägen. I dag är det industri, parkeringsytor och handel där, bland annat Möbelhuset.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat är det företaget Realoption som vill bygga de nya bostadshusen.

Två helt nya kvarter med sex- och sjuvåningshus är det tänkt att bli, med maximalt 400 nya lägenheter. Det udda och lite spektakulära är att man planerar för fyra torn ovanpå huskropparna, där de högsta blir 15 våningar sammanlagt.

Gavlegårdarna har fått uppmärksamhet för sitt höghus Fullriggaren på Gävle Strand. Det har 14 våningar, men ligger då relativt fritt och intill Gavleån.

Nämnden har sagt att man bör bygga tornen i genomskinliga material, för att skapa ett luftigt intryck.

– Jag tycker att det är ett väldigt spännande bygge som nu går ut på samråd, så får vi se om folk håller med, säger Jörgen Edsvik.

Totalt 300 parkeringsplatser finns i planen och då försvinner några befintliga. Nämnden bedömer att det inte behövs en parkeringsplats per lägenhet eftersom det finns bra bussförbindelser, ligger nära järnvägen och bostäderna är tänkta att rikta sig mot trygghetsboende och äldreboende.

Första delen av bygget kan vara igång redan nästa höst.

Mer läsning

Annons