Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingades stjäla på Rusta

Under dödshot tvingades en 16-årig pojke att stjäla en bultsax på Rusta. Efter en halvtimme bad han butikspersonalen om hjälp, och två 17-åriga pojkar kunde gripas av polisen.
Nu har 17-åringarna dömts till ungdomstjänst.

Annons

16-åringen darrade på rösten när han berättade för rätten om hur han blivit hotad och tvingad till att stjäla, en dag i början av maj. I en halvtimme gick han runt inne på varuhuset Rusta, när de båda 17-åringarna väntade utanför. De hade hotat att bryta nacken av honom ifall han inte stal en bultsax.

Till slut vågade han vända sig till personalen, som lät honom söka skydd inne på lagret. Ett av butiksbiträdena såg hur 17-åringarna kom efter honom, men då hade polisen hunnit dit för att gripa dem.

16-åringen berättade under rättegången hur han hade lärt känna gärningsmännen. Han hade blivit kallad för rasist av några jämnåriga och sökte upp en av 17-åringarna på facebook, i tron att han skulle kunna hjälpa honom. Då blev han krävd på en gentjänst, berättar han.

Rätten menar att de sms som en av gärningsmännen skickade vid tillfället, och 16-åringens rädsla, är tillräckligt för att fälla de åtalade pojkarna för olaga tvång.

De döms båda till ungdomstjänst. Den ene av dem döms även för misshandel mot en annan jämnårig, den andre döms för ringa narkotikabrott.

Målsägandebiträde Bengt-Olov Horn ser tendenser till att det blir vanligare att ungdomar tvingar andra att stjäla.

– Det är inte jätteovanligt. En del utnyttjar dem som är under 15 år och inte straffmyndiga, säger han.

Mer läsning

Annons