Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas försöka adoptera sitt eget barn

Anders och Ewa-Leenas hopp står till adoption. Nu ska socialnämnden utreda om de är lämpliga föräldrar till Gabriel.

Annons

– De vibbar vi fått är att det inte ska finnas något hinder, men visst finns det en rädsla hos oss båda två, säger Ewa-Leena.

Det enda sättet för Ewa-Leena och Anders att bli Gabriels lagliga vårdnadshavare verkar vara adoption.

De har därför skrivit en ansökan till tingrätten som nu begärt ett yttrande från socialtjänsten i Sandviken.

– Vi ska träffa en kvinna på familjerätten och hon ska göra en utredning för att se om vi är lämpliga föräldrar, säger Ewa-Leena.

Rent formellt blir det då Ewa-Leena som adopterar Gabriel. Flera olika myndigheter har uppgett för familjen att när hon väl är mamma blir Anders automatiskt pappa.

– Vi har ifrågasatt hur det kan vara så och varför han trots sina genetiska band till Gabriel inte kan bli pappa direkt. Det är snårigt och jag tror inte det är några myndigheter som riktigt får ihop det. Men visst vore det absurt om Anders skulle behöva adoptera sin egen son, säger Ewa-Leena.

Villkoren för adoption är dock hårda, ett kriterium är bland annat att den som adopterar inte ska vara över 42 år. Att Ewa-Leena är 49 år kan, men behöver inte, sätta käppar i hjulet.

– Det står inte i lagen, men man betonar det mer och mer. Man kan frångå det om den som adopterar har en relation till barnet, till exempel släktskap. Man kan också göra undantag om det är två som ansöker och en är yngre än 42 år, säger Elisabeth Öhman, verksamhetschef på familjerätten i Sandviken.

Det enskilda fallet Gabriel kommenterar hon inte.

Själva tycker varken Ewa-Leena eller Anders, som är 41 år, att deras ålder borde vara något problem.

– Jag var 26 år när jag fick min son och jag kan bara jämföra mig nu och då. Jag har ett annat lugn och en annan mognad. Dessutom fick min mormor sitt sista barn när hon var 48. Min mor fick min lillasyster när hon var 45 år, säger Ewa-Leena.

Annons