Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga samband mellan CH-misstänkta

/

44-åringen från Uppsala som är den fjärde som gripits misstänkt för CH-branden är en före detta enmansföretagare i konkurs utan känd grov brottslighet bakom sig. Men han ingår i samma krets av personer som de tre tidigare häktade hör till.

Annons

44-åringen är misstänkt för anstiftan till grov mordbrand för CH-branden 17 maj 2005. Han greps på måndagen i Uppsala. En häktningsförhandling mot honom förväntas ske först på fredag.

44-åringen var för några år sedan åtalad och dömd för några mindre brott, bland annat narkotikabrott och olovlig körning. Hans enmansföretag i byggbranschen gick i konkurs 2005. Målet inleddes i Gävle tingsrätt men flyttades över till Norrköpings tingsrätt. I samband med det gick 44-åringen också i personlig konkurs. Han har aldrig varit skriven i Gävle.

I samma kretsar

Mer intressant i sammanhanget är några domar där 44-åringen förekommer utan att själv vara misstänkt för brott. De visar att han har förbindelser med samma kretsar i Uppsala där också de andra CH-brandsmisstänkta funnits.

I en hovrättsdom från 2004 framgår det att 44-åringen var någon typ av bulvan, eller målvakt, i en fastighetsaffär i ett mål där en 46-årig Uppsalabo dömdes till 10 månaders fängelse. Även i ett annat mål rörande 46-åringen vittnade den gripne 44-åringen.

Denne 46-åring har ett nära samarbete med den Uppsalakrögare som stod bakom det bolag som ägde fastigheten Granliden i Storvik när det brann där 2004. De båda är just nu tillsammans aktiva i en försäkringstvist efter branden där de kräver en Gävleadvokat på miljonbelopp.

Skulle ta över restaurangen

Uppsalakrögaren drev vid den tiden en restaurang i Uppsala som alla tre häktade misstänkta för CH-branden haft att göra med:

4 Den häktade före detta Gävlekrögaren jobbade där som serveringsansvarig och var påtänkt att ta över restaurangen.

4 Den häktade 46-åringen från Uppsala erbjöd sig att jobba hos honom. Både han och Gävlekrögaren har för övrigt tidigare varit skrivna i samma lägenhet i Uppsala som den nu anhållne 44-åringen är folkbokförd i.

4 Den först häktade 30-åringen som misstänks ha anlagt CH-branden har jobbat som ordningsvakt vid samma Uppsalakrog.

Arbetarbladet har tidigare berättat att det finns flera personsamband mellan de båda brunna restaurangerna – Granliden 2004 och CH 2005. Den häktade Gävlekrögaren var till exempel misstänkt för ett mord i Uppsala tillsammans med en nära släkting till personen som drev restaurangen i Granliden. Båda friades dock helt från mordmisstankarna.

Annons