Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska målarelever hälsar på hos svenska kollegor

Annons

Det är visserligen vardag igen, men en flera dimensioner rikare sådan än för en vecka sedan. För nu vet Polhemsskolans klass BPML 2 mer om innehållet i studieresan de ska göra till Tyskland och en av Neustadts gymnasieskolor i mars nästa år.

Förra veckan besökte 13 gymnasieelever från Neustadt byggprogrammets målerilinje. Ett besök som skrämde slag på en och annan av BPML 2-orna.

– Man får böta 300 kronor om man kastar en fimp på gatan, och man måste ha målsmans underskrift för att få gå på krogen!

(Nåt som dock dementerades av lärarna från Neustadt.)

Den erfarenhet de tyska eleverna ordade mest och högst om var skolmaten. Som inte bara är gratis, utan very good.

De 13 gymnasieeleverna och deras två lärare kom till Gävle förra måndagen och åkte hem i fredags. Förutom studiebesök hos fiskarna i Bönan – som förberedde nejonögonpremiären – Sjöstadsverket och på Duro fick de tyska eleverna dekorera var sitt träskrin som träeleverna tillverkat. Ett arbetsprojekt under besöket och ett minne att ta hem.

– Vårt program heter Design och creativity och omfattar fler områden än måleri, men det har varit jätteintressant att se hur ni gör i Sverige, sa en av de sju flickorna, varpå en annan fyllde på med: ”Vi har fått träna på vår engelska och kunnat jämföra elevkulturerna, skolmiljöerna och reglerna. Hemma betalar vi exempelvis för skolmat och böcker”.

Utbytet mellan Gävle och Neustadt sker inom ramen för projektet Visit from international partnership. Just nu håller Janne Åberg, måleriansvarig och lärare, på att tillsammans med Gävle kommuns internationella kontor formulera en EU-ansökan för resebidrag.

Men redan nu är två programpunkter för BPML 2:s besök i Neustadt klara.

– De kommer bland annat att få prova på en ny lackeringsteknik, som ger en tredimensionell yta, berättar Janne Åberg. Tekniken används mest vid offentlig utsmyckning, och de kommer att få göra ett var sitt konstverk att ta hem.

– Vi ska också besöka operahuset i Hannover, berättar Matilda Englund, BPML 2, som vill bli arkitekt eller målerilärare.

– Kännedom om färger är bra att ha vad jag än väljer, menar Matilda och berättar att hon ser fram emot operahusbesöket särskilt mycket.

Jag passade också på fråga de tyska eleverna om besöket i Gävle gett några idéer om att jobba i Sverige när de är färdiga med sin utbildning.

– Sverige är populärt bland elever som väljer praktiskt inriktade jobb. Har man akademiska studier vill man till Australien, USA och Spanien, berättade Steffen Dreier, som läser ekonomi och tycker att han fått intressant en inblick i en annan profession än den han själv valt.

Så kollade gästerna förstås in BPML 2:s tjejer och killar.

– En har till och med blivit kär! ropade flera av de tyska eleverna runt bordet vi satt och pratade kring.

Och naturligtvis avslöjade en massa menande blickar och ett par rodnande kinder genast vem den ”skyldige” * var.

I överenskommelsen mellan Neustadtskolan och Polhemsskolan ingår nämligen ”keine” kärlekaffärer.

Mer läsning

Annons