Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uh, uh, hälsade Selma på premiärpubliken

/
  • I går öppnade Furuviksparken ett helt nytt hus, i området Amazonas som tidigare var Hedenhösland. Här finns både krokodiler och små apor. Elias Walldén närstuderar en vattensköldpadda.
  • en tuff fröken. Minstingschimpansen Selma, 10 månader,  är bra mycket tuffare än vad adoptivsyrran Manda var vid samma ålder.
  • publikfavorit.Schimpansen Selma pustar ut med ett äpple efter en och en halv timme på apberget.
  • Imponerade. Nellie och Karin Persson har haft en fin förmiddag i Furuviksparken och kan känna sig reda att gå hem nu när det börjar regna och åska. De och pappa Per är imponerade av det nya sydamerikanska området Amazonas, där Hedenhöslandet låg förut.
  • Furuviksparken hade en hel del besökare under sin öppningsdag på torsdagen. Men vädret blev ingen succé. Anna-Pia och Amanda Lingemyr tog skydd under ett litet tak.
  • Furuviksparken hade en hel del besökare under sin öppningsdag på torsdagen. Men vädret blev ingen succé. Anna-Pia och Amanda Lingemyr tog skydd under ett litet tak.
  • Furuviks minsta schimpans Selma har hunnit bli tio månader. Hon bor fortfarande hemma hos djurskötaren och låtsasmamman Ing-Marie Persson, men tillbringar allt mer tid med de stora schimpanserna och tyr sig alltmer till blivande adoptivmamman Linda. I går gjorde hon succé när hon för första gången mötte Furuviksparkens besökare.

Furuviks nya schimpansminsting Selma gjorde succé i går när hon för första gången mötte parkens besökare. Vid lunchtid hånades premiärdagen lite av spöregn, hagel och åska. Många tog sig då en ordentlig titt på sköldpaddor och pinchéapor i nybyggda Amazonashuset.

Annons

– Kolla, kolla.

En liten flicka hoppar ur sin skrinda och springer fram till apberget. Där sitter fyra schimpanser ihopklämda under en klippavsats, för att skydda sig mot regnet och känna varandras kroppar. Mest gillar de besökarnas uppmärksamhet, men de är lite ovana så här säsongens första dag.

Allra mest ovan är Selma, tio månader, som kom till Furuviksparken i somras eftersom hennes mamma på Kolmården inte kunde ta hand om henne. Hon bor än så länge hemma hos djurskötaren Ing-Marie Persson men är välbekant med både apberget och de stora schimpanserna. När vi kommer och hälsar på sitter hon hos Ing-Marie och äter. Hon är rejält trött efter en och en halv timme bland de stora schimpanserna och alla besökare, men efter matpausen tar hon närkontakt med kameran och stampar i golvet.

– Hon sa uh uh och tittade på alla människor som glodde på henne. Men hon är mycket tuffare än Manda var, säger Ing-Marie Persson.

Karin, Per och Nellie Persson bor i Furuvik och har varit i parken hela förmiddagen.

– Det är mycket fräschare i år. Vi är jättenöjda, säger Per Persson.

– De har gjort jättebra där det var Hedenhös förut. Det var jätttefint inne med sköldpaddor och så, säger Karin Persson.

Nellie Persson gillar karusellerna mest, men jag och fotografen bestämmer oss ändå för att kolla in det nyöppnade området Amazonas. Nu öser regnet ner, så vi struntar i flodfärden bland alpackor och maror. Inne i huset simmar vattensköldpaddor i en bassäng. Trubbnoskrokodilerna gömmer sig. Men ett par pinchéapor, knappt en skollinjal höga den långa svansen borträknad, hoppar runt i träden. De tillhör en utrotningshotad art och har nyss flyttat hit från Kolmården.

– Det är jätteroligt att kunna öppna något nytt. Att bygga upp de olika världsdelarna är ju ett av målen vi har här, och vi ska väl försöka få till något nytt varje år, säger djurskötaren Natalie Magnusson.

Annons