Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf valde att friköpa sin tomträtt

/
  • Ulf Eriksson och hans fru har valt att friköpa sin tomträtt på Ängsullsvägen i Sätra inför att kommunen höjer priserna i sommar. Men det var inget lätt beslut.

Ulf Eriksson funderade i fem månader, sedan bestämde han sig för att friköpa sin tomträtt. Men det var inget lätt beslut.

– Det finns inga hundraprocentiga svar, det är mer en magkänsla man får gå efter, säger han.

Annons

Kommunen höjer friköpspriserna för tomträtter i två steg. Det första äger rum 1 juli i år och nästa vid årsskiftet. För Ulf Eriksson och hans fru på Ängsullsvägen i Sätra innebär det att priset höjs med sammanlagt 51 procent, från 225 000 kronor till 340 000 kronor. Samtidigt har kommunen beslutat att den årliga hyran, tomträttsavgälden, från och med år 2013 höjs med 70 procent från dagens 6 500 kronor till 11 100 kronor. Sedan de fick informationen i oktober har de räknat och funderat på om de skulle friköpa eller stanna kvar i kommunens tomträttssystem. Beräkningarna visade att årskostnaden för lån till friköpet inte skulle skilja sig så mycket från årskostnaden för den höjda avgälden och under våren beslutade de sig för att friköpa.

– Den stora vinningen är att jag köper något nu för 225 000 som snart är värt 340 000. Om man bor kvar några år tror jag att chansen är stor att man får igen friköpsbeloppet och lite till, säger Ulf Eriksson och tillägger att minst åtta husägare till på hans gata har tagit samma beslut.

Sture Carlberg, ordförande i Sätrahöjdens villaägareförening, har resonerat annorlunda.

– Jag tänker inte friköpa, för jag tror inte att husets värde ökar med 225 000 kronor under den närmaste tiden. Men det är svårt att ge något råd, för det är upp till var och en att räkna och avgöra själva, säger han.

Mer läsning

Annons