Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulfs yrke: Testa ditt badvatten

/

– Har man fem minuter extra kastar man sig i vattnet, säger Ulf Frykman och lägger en frigolitväska med vattenprover i bakluckan på sin pickup.

Annons

Ulf Frykman är egenföretagare och jobbar med att ta prover på badvatten, på uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle. Han har jobbat med vattenprover sedan 1986, då för Gävle kommun, när verksamheten såldes till Swelab hängde Ulf med. Så småningom la Swelab ner verksamheten, då tänkte Ulf ”jag har ju alla kunderna själv”, och startade eget.

Klockan är tio, morgonsolen reflekteras på Engeltoftas badvatten, Ulf tar av sig de mörkgrå foppatofflorna och vadar ut i vattnet.

– Det är lite synd att fabrikerna stör, säger Ulf Frykman och vadar ett par meter till.

Medeltemperaturen

Med sig har han två små plastflaskor. Han böjer sig fram och drar runt dem i det tre decimeter djupa vattnet. Väl tillbaka på gräsmattan ovanför stranden tar han temperaturen i den ena flaskan.

– Jag måste göra så här, för att ta medeltemperaturen på djupet, annars får jag bara yttemperaturen.

Han sköljer av sanden från fötterna med vattnet han tog temperaturen på. Den andra flaskan lägger han ner i en kvadratisk svart frigolitlåda med kylklabbar i.

När alla vattenprover är hämtade kör Ulf tillbaka till firman och lägger i fler kylklabbar i provlådan - annars kan värmen göra så att bakterierna växer. Sedan skickas provet med bud till ett laboratorium i Stockholm.

– De läser av tempen i labbet, så ser de att transporten har varit okej med en obruten kylkedja, säger Ulf Frykman.

Labbtestetet tar några dagar, sedan meddelas Kultur- och fritidsförvaltningen om resultatet, är vattnet tjänligt blir det inga nya kontroller, är det tjänligt med anmärkning eller otjänligt skickas Ulf ut på ny provtagning. Resultaten från badvattenstesterna läggs upp på webbsidan Badplatsen.

Mer läsning

Annons