Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla Andersson skakad efter studieresa till Palestina

/

En skakad Ulla Andersson, vänsterpartisk riksdagskvinna från Gävle, kom i förrgår hem från en studieresa till Palestina och Israel.

Annons


– Det är väldigt svårt och jobbigt att se hur de behandlar palestinier nästan som boskap. Man torterar människor, stänger ute människor från deras arbeten och man kränker dem vid gränsen, berättar hon.

Resan arrangerades av den kristna biståndsorganisationen Diakonia. Ulla Andersson åkte med för att på plats studera konflikten mellan israeler och palestinier och människors sociala situation i de ockuperade områdena. Och det är starka intryck hon bär med sig hem till Sverige.

– Det land som Palestina har blivit tilldelat är nästan helt under Israels ockupation. Israelisk militär kontrollerar varenda gränsstation och stänger av samhällen så att folk kan tvingas bo på ena sidan och jobba på andra sidan och stå där i köer sju timmar om dagen. Och ena dagen kanske de inte kommer in.

– 30 barn har dött i gaten för att kvinnorna inte har fått komma iväg till förlossningen. Det är svårt att föreställa sig hur det är, säger Ulla Andersson.

De svenska politikerna träffade också biståndsorganisationer som vittnar om att svårigheterna att få komma in i de ockuperade områdena med hjälpsändningar.

Ulla Andersson ser pessimistiskt på framtiden och en lösning på konflikten. Hon tycker att det är fel av Sverige och EU att utöka handelsförbindelserna med Israel utan att ställa krav på motprestationer när det gäller mänskliga rättigheter.

– Sverige måste driva på en fredsprocess och hålla frågan på dagordningen, säger hon.

Själv tänker hon skriva debattartiklar och ta upp frågan i sitt politiska arbete i riksdagen.

Mer läsning

Annons