Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla från Gävle på andraplats

/
  • NY PARTILEDNING. Från vänster: Aron Etzler, partisekreterare, Josefin Brink, 2:a vice ordförande, Jonas Sjöstedt, partiledare och Ulla Andersson, 1:a vice ordförande.

Ulla Andersson blev inte partiledare för Vänsterpartiet. Men nu är hon nummer två efter Jonas Sjöstedt.

På lördagen valdes hon till partiets första vice ordförande.

Annons

– Jag hade ju gärna sett att vi varit två partiledare. Eftersom att det var jämnt i frågan om delat ledarskap har vi kommit fram till att vi ska ha en kollektiv ledning. Jag är glad att få vara en del av det, säger hon.
Gävlebon Ulla Andersson är i dag partiets talesperson i ekonomiska frågor. Valet av henne som vice ordförande ska stärka den rollen.
På förhand har frågan om vem ska bli vice ordförande i Vänsterpartiet varit föremål för diskussion – eller snarare vilka som ska dela på uppgiften.
Vänsterpartiet kallar sig ett socialistiskt och feministiskt parti och frågan har varit om partiet lever som de lär när det gäller fördelningen av män och kvinnor på ledande poster.
Rossana Dinamarca, tidigare en av kandidaterna till partiledare, var nominerad till andra vice ordförande.
Hon var på förhand kritisk till att en manlig partiledare fick en manlig partisekreterare, Aron Etzler – och att det skulle kompenseras med två kvinnor som vice.
Dinamarca ville därför inte ta det uppdraget – och rollen som andra vice ordförande gick istället till riksdagsledamoten Josefin Brink.
Ulla Andersson tycker inte att partiet har några problem i ansvarsfördelningen mellan män och kvinnor.
– Vi är det riksdagsparti som har flest kvinnor i partiledningen, säger hon.
Ulla Andersson är nu den som i första hand kommer att kliva fram när Jonas Sjöstedt är frånvarande – och hon är beredd på att synas mer än tidigare.
Först tänker hon dock tillbringa en vecka på hemmaplan.
– Jag ska prya i äldreomsorgen i Gävle. Det ser jag mycket fram emot, säger hon.
Ulla Andersson valdes också som en av sju att ingå i partiets verkställande utskott.

Mer läsning

Annons