Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulvsäterskolan kritiseras av Skolinspektionen

Skolinspektionen riktar kritik mot Ulvsäterskolan i Gävle kommun för bristande stöd till en elev. Det tog för lång tid för skolan att upprätta ett åtgärdsprogram och eleven placerades felaktigt i en särskild undervisningsgrupp.

Annons

 

Elevens föräldrar gjorde i november 2008 en anmälan mot Ulvsäterskolan. Eleven har varit inblandad i ett antal incidenter på skolan och i november 2007 en elevvårdskonferens. Där beslutades att eleven skulle genomgå ett särskilt program tillsammans med en specialpedagog för att lära sig hantera sin ilska. Ytterligare stödåtgärder vidtogs, bland annat fick eleven en resurslärare. I mars 2008 föreslog skolans ledning att pojken skulle få arbeta tillsammans med några pedagoger i en mindre elevgrupp. Men eleven mådde dåligt av det och efter några veckor lämnade han gruppen, på föräldrarnas begäran.

Först i maj 2008 upprättades ett åtgärdsprogram för eleven. Hösten 2008 placerades pojken på nytt i en särskild undervisningsgrupp.

Skolinspektionen anser att elevens skolsituation hade utvecklats på ett gynnsammare sätt om skolan tidigare upprättat ett åtgärdsprogram som tydligt visar hur skolan tänkt arbeta med eleven. Kommunikationen mellan skolan, föräldrar, skolledning och pedagoger hade förmodligen också fungerat bättre. Skolinspektionen påpekar även att skolan inte hade rätt att placera eleven i en särskild grupp utan ett formellt beslut från rektorn eller kommunens skolledning. Vårdnadshavarna ska ges möjligheten att överklaga ett sådant beslut, vilket de inte kunde göra i det här fallet.

Mer läsning

Annons