Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga har svårt att föra fram åsikter

Åtta av tio Gävleelever tycker att de har små möjligheter att föra fram sina åsikter till de som bestämmer i kommunen.
– De vill komma till tals med politikerna men vet inte hur så de blir osynliga, säger Margareta Elensky på Rädda Barnen i Gävle.

Annons

Rädda Barnen har gjort en enkät i hela Sverige om barns inflytande, oro och trygghet. 747 elever i Gävle har svarat, de flesta går i ettan på gymnasiet, en del i sexan och åttan.

Barnkonventionen?

Två av fem uppger att de inte hört talas om barnkonventionen. Margareta Elensky, ordförande för Rädda Barnen i Gävle, tror att det mest beror på att ordet är krångligt, och att fler unga än så är bekanta med barnens rättigheter.

– Men problemet är att man jämt och ständigt i olika beslut åsidosätter barns bästa och låter bli att ta in barns åsikter, trots att de som jobbar i kommunen fått utbildning om barnkonventionen, säger Margareta Elensky.

Enkäten visar också att nästan fyra av fem av de som svarade i Gävle tycker att de har ganska små, små eller inga möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen. Det är något sämre än resultatet i resten av landet.

– Varför skulle man inte kunna ha en dag i månaden då barn får möjlighet att träffa kommunpolitiker och föra fram sina åsikter? Gärna via skolan så att det inte hänger på föräldrarna, säger Margareta Elensky.

Kommunalrådet Per Johansson (S) tycker att det är alarmerande att så många ungdomar i Gävle inte upplever att de har vägar till politikerna.

– Det är naturligtvis av största vikt att barn och unga känner att de kan påverka samhället, och att vi politiker lyssnar, säger han.

Tror på projekt

Han tror på ett projekt som Region Gävleborgs driver. Det innebär att några ungdomar tar rollen som förändringsagenter. De ”skuggar” varsin politiker och kommer med råd om hur de bättre kan möta och föra en dialog med ungdomar.

– Sedan tycker jag att Gävles ungdomsråd är ett bra exempel, där kan man engagera sig och föra fram ungdomars åsikter till politikerna, säger Per Johansson.

Margareta Elensky är dock övertygad om att rådet är helt okänt för större delen av Gävles barn och unga.

Mer läsning

Annons