Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga säger nej till lön efter ålder

/
 • KOMPETENS BORDE AVGÖRA. Cecilia Michel är 19 år och har precis fått en fast anställning på Kafé Kanel på Nygatan            i Gävle. Hon tycker att lönen borde handla om kompetens och inte om ålder.

Lön efter ålder, kan det vara ett recept mot den ökande arbetslösheten bland unga? Såväl företrädare för IF Metall som Svenskt Näringsliv tycker det. Men förslaget får kalla handen av ungdomarna.

Annons

Vid lunchtid på torsdagen visade siffror från arbetsförmedlingen att det i Gävle fanns 3 215 arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna på förmedlingen. Men alla arbetslösa ungdomar skriver inte in sig på arbetsförmedlingen, så de egentliga siffrorna kan vara betydligt högre.

Antalet arbetslösa ungdomar har enligt den befintliga statistiken ökat stadigt. I länet har antalet inskrivna arbetslösa ungdomar ökat med 83 procent under det senaste året.

För att råda bot på den ökade arbetslösheten bland ungdomar finns det olika förslag på åtgärder. Ett nygammalt förslag gäller ungdomslöner. Både Folkpartiet och IF Metall har nyligen luftat frågan om lägre löner för unga, i samband med arbetspraktik.Svenskt Näringslivs regionchef Lars Beckman tycker att det här med ungdomslön är ett bra förslag.

– Det är bättre att få jobba till en lite lägre lön än att vara arbetslös. Om individen är beredd att ta ett jobb till en lägre lön än övriga får de nog mer jobb, säger han och fortsätter:

– Det är mycket snack om den svenska modellen som ska vara så lyckad. Men den har visat sig innebära en rekordarbetslöshet bland de unga.

Hur hög en ungdomslön ska vara tycker han borde kunna variera mellan olika branscher och olika arbetsplatser.

– Nyckelordet är relevanta ungdomslöner, säger han.

Lars Beckmans åsikter får inte särskilt oväntat mothugg av ungdomsombudsman Viktor Rasjö på LO.

– Varför ska ungdomar särbehandlas? Idiotiskt. Nä, vi tycker inte att man ska införa en lönedumpning bara på grund av ålder. Men jag kan köpa någon form av lärlingslön. Men även då måste lagar och regler gälla. Jag tycker inte att lagen om anställningsskydd är så stark för närvarande. Det är ju inte riktigt så att det är omöjligt att göra sig av med folk i dag.

Lars Beckman tycker liksom Viktor Rasjö om tanken på lärlingslöner. Han lyfter fram det lyckade projektet Gästrike lärling, där arbetslösa får gå som lärlingar på företag och samtidigt uppbära aktivitetsgaranti, ett belopp motsvarande a-kasseersättningen. Hittills i år har 72 av 76 deltagare fått någon form av anställning efter sin lärlingstid.

Cecilia Michel är 19 år och har precis fått en fast anställning på Kafé Kanel på Nygatan i Gävle. Hon tycker att lönen borde handla om kompetens och inte om ålder.

– Men det är en svår fråga. Lägre löner påverkar även de som redan har jobb. I slutändan förlorar alla på lägre löner, säger hon.

Cecilia får medhåll av Simon Andersson, 19 år, Frida Skogsberg, 21 år, Olivia Öholm, 18 år och Erik Frisk, 18 år.

Men Emelie Wassberg, 21 år, håller inte med.

– Hellre har jag jobb till en lägre lön än är arbetslös, säger hon.

Mer läsning

Annons