Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill behålla Nordostprojektet

/
  • Gillar Nordostprojektet. ”Hur mycket bra saker det än kommer att finnas där, det är inte det som är grejen. Det är alla personer som är här och diskuterar med varandra”, säger 16-åriga Ashti Farshadi som ofta går till Nordostprojektet. ”Vi kan sitta tio personer och bara prata, då mår man bra. Man pratar om hur livet är, hur man mår och så. Och om fotboll”. Abdulgadir Abdulgadir, 16, vill inte heller att Nordostprojektet ska försvinna.
  • Märker skillnaden. Sten Ove Käll bor i närheten av Nordost-projektet och är bekymrad över att det försvinner. ”Skadegörelsen  i det här området har minskat något otroligt. Barnen i området har blivit mycket trevligare och jag känner allihop. Det har blivit en helt annan mentalitet”, säger han. ”Hit kan barn komma och prata om sina bekymmer. När det blir stort finns det inga möjligheter att lätta sitt hjärta”.
  • Följer inte med. Thomas Friberg är projektledare för Nordostprojektet. Han kommer inte att följa med till Rapatacs aktivitetscenter eftersom han anser att det handlar om hårda värden, prylar, och han tror inte att Nordosts ungdomar är redo för det än. ”Man måste ge ungdomarna tiden att beskriva hur det känns, hur de mår, och även ha tid att lyssna på dem. Här är verksamheten är så pass liten i antal människor att vi har den möjligheten”.

I flera år har Nordostprojektets dörrar stått öppna för områdets ungdomar.

Men från och med årsskiftet måste de betala för att få komma till nya satsningen – Rapatacs aktivitetscenter.

– Allting är bra här, jag förstår inte varför de ska ändra på det, säger 16-åriga Ashti Farshadi.

Annons

I flera år har hon nästan dagligen, liksom många andra barn och ungdomar, besökt Nordostprojektet. Men vid årsskiftet måste projektet flytta ur sin lägenhet eftersom Gavlegårdarna vill hyra ut den. Det finns inte heller några planer på en fortsättning i dagsläget, även om något officiellt beslut om att lägga ner projektet ännu inte har tagits.

Gavlegårdarna ser i stället Rapatacs aktivitetscenter som ett alternativ – till Ashtis stora frustration.

– Det känns inte rätt av de som håller på med det där. De har ingen aning om hur vi upplever det. De frågar inte ungdomar som bor i området och de kommer aldrig hit, säger hon.

Abdulgadir Abdulgadir, 16 år, har gått till Nordostprojektet i två år. Här träffar han kompisar, spelar fotboll eller bara sitter och pratar.

– Jag vill inte att det här ska försvinna. Rapatac är ju nytt, man vet inte vad som kommer att hända. Men det här har varit med länge, man vet hur det är. Alla är välkomna här och alla får komma in.

Medlemsavgift

För att få komma in på aktivitetscentret måste barnen och ungdomarna vara medlemmar i Rapatac och betala en medlemsavgift. I dagsläget vill projektledaren Farid Khoshnood inte uttala sig om hur stor den blir.

– Det är som att vara medlem i vilken förening som helst, att det kostar. Alla kommer inte ha råd, men vi kommer att lösa det. Inget barn från Nordost ska behöva stå utanför och inte få komma in på grund av att de inte har råd, säger han.

Men barnen som inte har råd kanske inte ens kommer från början för att de skäms?

– Vi kommer att ha möten för föräldrar som har barn på Nordost för att informera om hur vi tänker och hur vi kommer att lösa sådana här problem.

Mer läsning

Annons