Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga yxrånare döms till behandling

Det blir skyddstillsyn och långvarig placering på ett behandlingshem för de båda 18-åringarna som yxrånade en man på Brynäs, i samband med en narkotikaaffär.

Annons

En av 18-åringarna har deltagit i flera av de senaste årens uppmärksammade rån i Gävle. Han har flera gånger dömts till skyddstillsyn med vård på behandlingshem. Det blir påföljden även den här gången. Placeringen blir minst 12 månader, med fyra månaders permissionsförbud. Om han dömts till fängelse hade straffet blivit ett år och sex månader.

18-åringarna skulle köpa narkotika av en person på Brynäs. De hade pengar med sig, men hade bestämt sig för att lura säljaren. De tog med sig en liten hopfällbar yxa som en av dem slog knarksäljaren i ryggen med, samtidigt som den andre ryckte till sig pengarna som de just betalat narkotikan med.

Domarna mot 18-åringarna kommer efter en rättegång mot flera ungdomar som begått brott både tillsammans och var för sig.

En 17-åring får det hårdaste straffet. Han placeras i åtta månader i sluten ungdomsvård. Vid ett rån skar han en ung kille som han känner i ansiktet med en gipskniv. 17-åringen har också begått flera andra brott.

Mer läsning

Annons