Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungas psykvård varierar i landet

Det finns stora skillnader i barn- och ungdomspsykiatrin på olika håll i landet.
Hur bra vård man får beror helt enkelt på var man bor.
Det konstaterar Socialstyrelsen i en granskning.

Annons

Socialstyrelsen har besökt 70 barn- och ungdomspsykiatriska enheter i landet och följt upp 483 patientfall.

Och resultatet visar att det på många håll i landet finns klara brister i vården. Det är också stora skillnader. I en del landsting fungerar det mycket bra, i andra betydligt sämre.

Väntetiderna till vård kan skilja mycket liksom tillgången på läkare. Bara på 40 procent av ställena uppgav personalen att man klarade lagens krav om att det skulle finnas en patientansvarig läkare. Hälften av de patienterna som besökte BUP:s mottagningar fick över huvud taget inte träffa läkare, vilket enligt Socialstyrelsen ökar risken för felaktig och bristfällig vård.

Däremot har man i sin rapport inte velat rangordna landstingen eller peka ut vilka som är bra eller dåliga.

Vid de besök på BUP-mottagningen och vårdavdelningen i Gävle som man gjorde i slutet av förra året upptäckte man i alla fall vissa brister. Bland annat är det inte är tydligt vad BUP egentligen ska göra, vilka patienter man ska ta hand om och vilka inte. På mottagningen saknades dessutom skriftliga rutiner för diagnostik, vård och behandling och det finns inte behandlingsplaner för alla patienter.

– Vår sammanfattande bedömning är ändå att det här pågår ett kvalitetsarbete som är under utveckling, säger Anna Berggren, byrådirektör på Socialstyrelsen i Örebro.

Annons