Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar har åsikter

/
  • förhoppningsfulla. Simon Schöldberg och David Berggren från Gävle ungdomsråd hoppas att ungdomsfullmäktige ska leda till att de får mer tyngd bakom de förslag för att göra Gävle bättre för ungdomar som de lägger fram.
  • bra och dåligt. Ung­domarna fick skriva lappar på allt som är bra...
  • ...och på sådant som är dåligt i Gävle.
  • diskuterade allt. Diskussionerna var livliga bland ungdomarna i stadshusets spegelsal, där politikerna i kommunfullmäktige håller till i vanliga fall. Ungdomarna diskuterade allt från offentlig konst till bussar och skolmat. Samtalen ska leda fram till tre förslag som presenteras för politikerna senare i vår.
  • Jimmy Thyr, elevkåren, Polhemsskolan:– Vi har pratat om att vi vill ha rökbås, för som det är nu röker folk inne på skolan vid ventilationssystemet så att brandlarmet går och det kostar mycket pengar. Om vi får rökbås kan rökarna gå dit så att ingen annan blir drabbad.Nellie Sundström, elev­rådet, Stigslunds skola:– Det är jättekul och intressant att diskutera hur man kan göra Gävle bättre för ungdomar. Vi tycker bland annat att stadsbussarna är för dyra, men har även pratat en del om mobbning.
  • Maja Friman, elevkåren, Polhemsskolan:– Jag tycker att skolmaten är okej, men kan bli bättre. Bussarna är för dyra sedan de höjde priserna. Helges sångstudio är bra att det finns för jag gillar att sjunga.

Visst har unga åsikter värda att lyssna på. Det blev tydligt när Gävles första ungdomsfullmäktige hölls i stadshuset på fredagen.

Annons

Billigare bussar och bättre skolmat hörde till förslagen som diskuterades.

Gävle ungdomsråd består av aktiva unga som vill göra Gävle till en bättre stad att leva i för ungdomar. På fredagen ordnade de för första gången en heldag dit elevrådsrepresentanter och andra aktiva ungdomar på Gävles högstadie- och gymnasieskolor bjöds in för att diskutera vilka frågor som är viktigast för dem. Sammanlagt kom 28 personer.

– På det här sättet får vi mer legitimitet bakom förslagen än om de bara kommer från oss i ungdomsrådet. Det blir mer demokrati att kunna säga att vi har Gävles ungdomar bakom oss, säger David Berggren, vice ordförande för Gävle ungdomsråd och ordförande för fredagens sammanträden.

Mötena inleddes med att ungdomarna delade in sig i grupper där de diskuterade vad som är bra och dåligt med Gävle och hur det ska kunna bli bättre. Billigare bussar och bättre skolmat och att det läggs för mycket pengar på offentlig konst var några av åsikterna.

Efter grupparbetena samlades alla till en gemensam diskussion med syftet att rösta fram sex viktiga ämnen att diskutera vidare.

– I slutet av dagen hoppas vi ha tre förslag som vi ska presentera för kommunfullmäktige senare i vår, säger Simon Schöldberg, ordförande för Gävle ungdomsråd.

Tanken är att ungdomsfullmäktige framöver ska hållas två–tre gånger per år.

Mer läsning

Annons