Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagningen håller öppet i sommar

/
  • Barnmorska Charlotte Ridling och hennes kollegor på ungdomsmottagningen i Gävle har öppet under hela sommaren. Hit kommer unga från Gävle men också från grannkommuner och övriga delar av landet.
  • Oavsett årstid vänder sig ungdomar mellan 13-23 år till ungdomsmottagningen då de behöver hjälp med preventivmedel, provtagning eller allmänt stöd och råd.

Ungdomsmottagningen är viktig för många unga. Men i sommar minskar möjligheten att få hjälp då flera stänger igen eller minskar på öppettiderna. Gävle sticker dock ut och har öppet hela sommaren.

Annons

Tre fjärdedelar av alla ungdomsmottagningar i landet har stängt eller har begränsade öppettider under sommaren, visar en undersökning från RFSU.

– Det kanske inte behövs lika mycket på sommaren men jag tycker de borde hållas öppna som vanligt ändå för de som är hemma och behöver dem, säger 14-åriga Julia Hope från Gävle.

Enligt RFSU är sannolikheten stor att den sexuella kontakten ökar under sommaren och flera studier visar att ungdomsmottagningar är viktiga för unga eftersom de där kan få hjälp med preventivmedel, provtagningar och annat.

Ungdomsmottagningen i Gävle är en av de större i landet. Och den är också en av få som har öppet under hela sommaren.

– Det rullar på precis som vanligt med öppettiderna men vi är en liten styrka, säger barnmorskan Charlotte Ridling.

Sommartid är två barnmorskor och två kuratorer i tjänst.

– Det är fortfarande många unga som kommer upp till oss men det är mindre på sommaren generellt. Men vi behövs här hela tiden för vi har många tidsbokade besök, säger Charlotte Ridling.

I västra Gästrikland ser dock tillgängligheten sämre ut. Ingen av ungdomsmottagningarna i Sandviken, Hofors eller Ockelbo stänger igen helt, men har begränsade öppettider.

– Vi bemannar utifrån ungdomar i området men underlaget är så litet så det säger sig självt, säger Maria Öhagen, vårdenhetschef för ungdomsmottagningen i västra Gästrikland.

Siffror från Smittskyddsinstitutet visar att antalet upptäckta klamydiafall ökar under hösten. Det är också då som personalen på ungdomsmottagningen märker en ökad tillströmning av unga som är i behov av hjälp och råd.

– Man kanske inte har varit hemma under sommaren och föredrar att gå på sin egen ungdomsmottagning. Då blir det alltid en ökning på höstkanten, säger Maria Öhagen.

Fotnot: Undersökningen baserades på en enkät som skickades ut till 270 ungdomsmottagningar. Nästan 70 procent (187 stycken) svarade.

Mer läsning

Annons