Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik utbildning startar i Gävle

Högskolan i Gävle blir först i landet med att erbjuda personer med utvecklingsstörning högre utbildning.

I höst startar hälsoinspiratörsprogrammet som omfattar 120 högskolepoäng på tre år.

Annons

Unik utbildning startar i Gävle

Det blir fler lärarledda lektioner och lägre studietakt än övriga högskoleutbildningar. Första årskullen på totalt åtta studenter är speciellt tillfrågade elever som går eller har gått gymnasiesärskola i Bollnäs. Men tanken är att inför nästa höst bredda intagningen till personer från hela landet.

Ny profil

Att Högskolan i Gävle drar igång detta hänger ihop med högskolans nyligen antagna profil, som bland annat handlar om att bidra till ett hälsofrämjande arbetsliv och en hållbar livsmiljö för människan.

– Ett hälsofrämjande arbetsliv ska inkludera alla människor oavsett kön, ålder eller fysiska förutsättningar. Tillgänglighet är ett annat viktigt område, högskolan ska vara tillgänglig för alla, säger Nader Ahmadi, chef för akademin hälsa och arbetsliv.

Utbildningen ges i samarbete med Svenskt Utvecklingscentrum för Handikappidrott, SUH, i Bollnäs, och kommer delvis att bedrivas i Bollnäs och delvis i Gävle. Studenterna får en högskoleexamen som omfattar 120 poäng men läser 20 poäng per termin istället för 30 som numera är standard. De fyra huvudämnen är hälsa – ur olika perspektiv, styrka och vardagsmotion, mat och näringslära samt inspirationsmetodik.

Eleverna blir hälsoinspiratörer och målsättningen är att de ska kunna jobba inom daglig verksamhet, gruppboenden och äldreomsorgen med att inspirera andra till ett hälsosamt liv.

– För personer med lätt utvecklingsstörning hoppas vi öka chanserna till anställning i arbetslivet, säger Nader Ahmadi.

Övervikt och brist på fysisk aktivitet är ett generellt problem i hela befolkningen, men också ett stort problem bland personer med utvecklingsstörning.

Mer läsning

Annons