Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unionen varslar om strejk – två Gävleföretag omfattas

Unionen varslar om strejk då förhandlingarna mellan Unionen och Almega har strandat.
I Gävleborg tas cirka 150 personer ut i strejk 18 april. De jobbar på IT-konsultföretaget Atea i Gävle och Securitas kontor i Gävle, Hudiksvall och Söderhamn.

Annons

Totalt berörs cirka 10 000 personer av varslet som görs gemensamt av facken Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Bakgrunden till konflikten ligger främst i rätten till flexpension. Arbetsgivarorganisationen Almega vill inte acceptera Unionens krav på en årlig avsättning till flexpension, något som sker inom samtliga avtalsområden inom Svenskt Näringsliv.

Strejken skulle innebära att arbetet på de berörda företagen upphör från lunchtid 18 april om parterna inte kommer överens.

– Unionen har hela tiden varit tydliga med vilka åtgärder vi kommer att vidta för att få till ett avtal om flexpension. Kommer vi inte överens går medlemmarna ut i strejk. Vi är beredda. Det är ytterst en rättvisefråga för Unionens medlemmar, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

– Unionen vill fortfarande lösa detta vid förhandlingsbordet. Om Almega säger sig vilja följa det normerande märket borde avsättningar till flexpension inte vara något problem, säger Martin Linder.

Konflikten berör fem medlemsförbund inom Almega: IT- och telekomföretagen, teknik- och designföretagen, säkerhets- och serviceföretag samt public service.

Hur kommer en strejk att märkas i Gävleborgs län?

– Det är ju inte några affärer som stänger. Det kommer att påverka företagen som tappar intäkter och inte kan utföra uppdrag. Det kan också bli problem för kundföretag, till exempel om personer är uthyrda för att utföra vissa uppgifter, säger Dan Persson, ombudsman i Unionen i Gävleborg.

Mer läsning

Annons