Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppeldade vindskydd ersätts

/
  • RÖRD. Johan Öholm, kommunens friluftschef, är förbluffad över intresset för vindskydden i Hemlingby.
  • EFTER BRÄNDERNA. Tre knuttimrade vindskydd liknande det på bilden ska byggas upp i Hemlingby. Jimmy Dyrebrants uppmanade insamling har gett 10 000 kronor och på torsdagen träffade han Johan Öholm från kommunen för att stämma av hur arbetet med de nya vindskydden ska ske.
  • NÖJD. Jimmy Dyrebrant trodde aldrig att gruppen han startade på Facebook skulle få ett sådant genomslag den fick. Nu har frivilliga Gävlebor fått ihop nästan 10 000 kronor till nya vindskydd i Hemlingby.

Jimmy Dyrebrants insamling till nya vindskydd i Hemlingby har gett resultat. Kommunen har fått in nästan 10 000 kronor från kampanjen och har beslutat att ersätta tre av de fyra vindskydden.

– De nya är redan beställda, säger friluftschefen Johan Öholm.

Annons

I början på maj brändes flera vindskydd i Hemlingby ned. Det förargade Gävlebon Jimmy Dyrebrant som startade en grupp på Facebook där alla uppmanades att bidra till nya skydd.

Hittills har Gävleborna skrapat ihop nära 5 000 kronor, en summa som Ica Maxi i Hemlingby lovat att dubblera när insamlingen avslutas den 17 juni.

– Jag hade aldrig förväntat mig detta. Jag var nöjd redan efter 800 kronor, säger Jimmy Dyrebrant.

Nu ska kommunen bygga tre nya vindskydd till en kostnad av 88 000 kronor. Förutom bidragen från allmänheten tas pengar till bygget från friluftsavdelningens driftbudget.

Det kan innebära neddragningar för annat, som att en badbrygga inte kommer ut, berättar Johan Öholm som är chef på friluftslivsavdelningen.

– Det är tråkigt att driftpengar ska behöva betala skadegörelse, säger han.

För att de nya skydden inte ska eldas upp flamskyddsbehandlas de, och övervakningen i området fortsätter. Inga skyldiga till bränderna har hittats.

Mer läsning

Annons