Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling kan bli försämringar för personalen

Omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist (S) medger att en upphandling av hemtjänst och gruppbostäder på sikt kan innebära både färre heltidstjänster och andra försämringar för personalen.

– Men alternativet hade kanske varit att varsla personal och dra ner på vår verksamhet, säger hon.

Annons

Om det skulle bli så att privata företag tar över driften av två stora hemtjänstområden i Gävle och tolv gruppbostäder får de anställda som vill jobba kvar med samma lön hos den nya arbetsgivaren. Men det är oklart vad som händer på sikt med såväl tjänstgöringsgrader som andra anställningsvillkor.

– Det är ju en stor samhällsfråga att det finns så många ofrivilliga deltidsanställningar. Jag tycker att det är viktigt att vi i kommunen har markerat att vi vill erbjuda heltidsanställningar och jag hoppas att den inställningen ska sprida sig till andra arbetsgivare, säger Sundqvist.

– Hade det inte varit för den ekonomiska krisen och för att regeringen dragit in statsbidragen så hade vi nog inte ens funderat över fler entreprenader. Men nu sitter vi med ett sparbeting på 50 miljoner och försöker göra allt för att inte behöva varsla personal eller minska på våra omvårdnadsinsatser, säger Vivi-Anne Sundqvist.

Mer läsning

Annons