Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda känslor efter nya parkeringsreglerna

/
  • skeptisk. Benjamin Wasniowski med hunden Indra tror att färre tar bilen in till centrum om fler parkeringar blir avgiftsbelagda. Han är dock skeptisk till boendeparkering eftersom det kostar 350 kronor i månaden och ändå inte garanterar att man får parkering.
  • hittar p-plats. Camilla Lidberg, som jobbar på Stortorgets hälsocentral och gör hembesök hos patienter, tycker att det oftast brukar gå att hitta platser längs gatorna, men har en känsla av att det är svårare där det är gratisparkering.

Utökade avgiftszoner och införande av särskilt tillstånd för boende i centrum engagerar många Gävlebor.

– Det är konstigt att de boende ska köpa ett kort och sedan ändå inte ha någonstans att ställa sig, säger Benjamin Wasniowski som bor på Hantverkargatan.

Annons

Trafiken var tät på Arbetarbladets hemsida i går efter nyheten om att ytterligare 600 parkeringsplatser i utkanterna av centrala Gävle avgiftsbelagts från 1 september. Där det tidigare har varit gratis kostar det nu fem kronor i timmen att ställa bilen. Samtidigt införs en ny modell med boendeparkering för alla som bor inom den avgiftsbelagda zonen.


Några av kommentarerna på nätet var positiva, men de allra flesta sågade kommunens nya bestämmelser. Lite av det ni läsare tyckt kan du se här intill.


Hantverkargatan är en av de gator som nu är avgiftsbelagd i hela sin sträckning. Benjamin Wasniowski är ordförande i en bostadsrättsförening i hörnet mot Kaplansgatan. Han tycker att det brukar vara svårt att hitta parkeringsplats, framför allt på vintern när det är datumparkering.
– Många som jobbar inne i stan ställer sig här. På så sätt är det bra att de inför betalning om några av de bilarna försvinner. Men problemet är ju inte löst för det finns fortfarande en parkeringsbrist, säger han.

Tillståndet för de boende, som kostar 350 kronor i månaden, är han tveksam till.
– Det är konstigt om man ska köpa ett kort och sedan inte har någonstans att ställa sig. Vi tar 300 kronor för platserna i vår förening, så det är rena reapriset i jämförelse, säger Benjamin Wasniowski.

Camilla Lidberg, som jobbar på Stortorgets hälsocentral och gör hembesök hos patienter, tycker att det oftast brukar gå att hitta platser längs gatorna, men har en känsla av att det är svårare där det är gratisparkering.
– Ibland händer det att jag inte hittar någon plats, men då får jag ställa mig på gården för jag måste ju in till patienterna, säger hon.


Tekniska nämndens ordförande Curt Nygren (S) förstår att folk reagerar när det blir avgift på ställen där man har kunnat stå gratis. Han hävdar dock att förändringen är nödvändig för att de boende ska ha möjlighet att parkera sina bilar.
– Om det kostar en del pengar så kanske fler tar buss eller cykel in till centrum. Vi vet att det är parkeringsbrist, men det går inte att ordna hur många parkeringsplatser som helst inne i centrum, säger han.

Mer läsning

Annons