Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagda i Norrsundet får fullfölja hotade utbildningar

/
  • fortsatt utbildning. De personer som sagts upp i Norrsundet får fullfölja sina arbetsmarknadsutbildningar.

Ett tiotal personer som förlorade jobbet när massafabriken i Norrsundet stängde slipper vara oroliga för att de inte får fullfölja sina arbetsmarknadsutbildningar efter årsskiftet.


– Vi säkerställer att alla får gå klart utbildningarna. De kan känna sig lugna, säger Kenneth Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Annons

Flera av dem som sagts upp i Norrsundet har under året börjat utbilda sig för att öka sina chanser att få nya jobb.

Utbildningarna har delvis finansierats av Stora Enso. De flesta av de berörda har anställningen kvar fram till årsskiftet.

Men efter nyår börjar de stämpla i a-kassan och då skulle de, om Arbetsförmedlingen höll sig strikt till reglerna, hamna långt bak i kön för arbetsmarknadsutbildningar.

Reglerna som regeringen satt upp innebär att Arbetsförmedlingen i första hand ska prioritera grupper som står långt från arbetsmarknaden, det vill säga funktionshindrade, nyanlända flyktingar och långtidsarbetslösa som varit utan jobb i minst 300 dagar och ingår i jobb- och utvecklingsgarantin.

– Vi får göra individuella bedömningar, säger Kenneth Nordstrand om möjligheterna för andra att få utbilda sig på Arbetsförmedlingens bekostnad.

I veckan har Arbetsförmedlingens handläggare i Gävle gått igenom de aktuella ärendena och bestämt sig för att alla berörda i Norrsundet får fullfölja sina utbildningar.

De flesta avslutar utbildningarna under första kvartalet. I några fall fortsätter utbildningarna framåt sommaren.

Det handlar bland annat om utbildningar för CNC-operatörer, något som åtminstone före höstens nedgång gav stora chanser att få jobb.

Mer läsning

Annons