Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagda tjänstemän hittar oftast nytt jobb

/
  • MER ARBETE. Stängningen av Ericssons fabrik ökade trycket på Trygghetsrådet under 2010.

Stängningen av Ericssons fabrik i Gävle ökade trycket på Trygghetsrådet i Gävleborg förra året.

Men de flesta tjänstemän i länet hittar nya jobb – många inom offentlig sektor.

Annons

758 uppsagda tjänstemän vände sig till Trygghetsrådet förra året. En hög siffra som till stor del beror på att Ericsson lade ned sin fabrik i Gävle.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och PTK (Privattjänstemannakartellen) och anlitas för att hjälpa uppsagda tjänstemän till nytt arbete.

546 av tjänstemännen i Trygghetsrådet har varit aktivt arbetssökande under 2010. 82 procent av dem har fått en ny anställning. Sju procent har startat eget företag och sju procent har påbörjat längre studier.

14 procent av tjänstemännen fick jobb inom offentlig sektor, vilket är vanligast tillsammans med jobb inom verkstad och metall. Fler än hälften fick nytt arbete via kontakter.

Till nästa år tror Trygghetsrådet att trycket på dem kommer att minska. Även om utmaningarna i Gävleborgs län är större än i många andra delar av landet.

– Vi är övertygade om att tillströmningen kommer att minska i år. Om det inte kommer något nytt stort uppdrag likt Ericsson, men det tror vi inte, säger Leif Jonsson, regionchef för Trygghetsrådet i Gävleborg.

Mer läsning

Annons