Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Urstark rapport från Ericsson"

Telekomjätten Ericsson redovisar en vinst efter skatt på 3,9 miljarder kronor för fjolårets fjärde kvartal. – Det är ett starkt resultat och det är klart att vi känner stor glädje över det arbete vi gör, säger Carl-Henric Svanberg.

Annons

Det kan jämföras med vinsten på 5,6 miljarder kronor motsvarande period 2007.
Rapporten skulle ursprungligen publiceras torsdagen den 29 januari men har tidigarelagts.

– Det är ett starkt resultat och det är klart att vi känner stor glädje över det arbete vi gör. Vi flyttar fram positionerna på i stort sett alla områden i världen. Samtidigt är det klart att vi känner ödmjukhet inför den konjunktur som nu snabbt faller, säger Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg till TT.

– Det här är en rapport där vi är nöjda med helheten. Vi har är en bra tillväxt, ökar marginalerna i Networks. Vi har rekordmarginaler på servicesidan och vi växer på multimedia också. Där har vi ett svagare resultat men på det hela taget är det här en bra rapport.

 

Mats Bergström, Ericssonanalytiker på Nordea, ser Ericssons bokslut som en ”allt igenom urstark rapport”, även om det finns ett par negativa punkter, bland annat att bruttomarginalen är lite lägre än förväntat.
Ericssons beslut att sluta publicera sina planeringsantaganden ska man inte läsa in för mycket i, anser Bergström. Dessa antaganden har felaktigt tolkats som prognoser, och därför är det begripligt att Ericsson väljer att slopa dem, säger han.
– Jag tror att det är vettigt av dem att skippa det, eftersom marknaden har uppfattat det som guidning och de vill ju inte guida.

Faktureringen uppgick till 67,0 miljarder kronor, jämfört med 54,5 miljarder kronor ett år tidigare. Analytikerna hade förväntat sig en fakturering på 57,3 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Bruttomarginalen uppgick till 35,2 procent, jämfört med 36,1 procent ett år tidigare.
Styrelsen föreslår en utdelning på 1:85 kronor per aktie, totalt cirka 6 miljarder kronor, jämfört med 2:50 kronor per aktie i fjol.

Med tanke på det osäkra ekonomiska läget publicerar Ericsson inga planeringsantaganden.

 

(TT)

Annons