Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbrott av skabb på Gävle sjukhus

/
  • skyddskläder. Sedan någon vecka tillbaka är det extra skyddskläder som gäller på de vårdavdelningar på Gävle sjukhus som drabbats av skabb. Långärmad skyddsrock kombinerad med plasthandskar. Hygiensjuksköterskan Karin Medin har varit runt på sjukhuset och lärt personalen hur man ska förhindra att skabbkvalstren sprids.
  • Signar Mäkitalo.

Har du legat på Gävle sjukhus i sommar och sedan drabbats av klåda?
Då kan du ha smittats av skabb.
Hittills har minst 10 personer – både patienter och personal – drabbats av den smittsamma hudsjukdomen.

Annons

Det var i början av augusti som man på Gävle sjukhuset upptäckte att två anställda hade drabbats av skabb. Troligtvis har de smittats en av en patient som låg inne på avdelningen en månad tidigare.

Eftersom det tar närmare 3–6 veckor innan man märker att man fått hudsjukdomen hann smittan spridas vidare – både på sjukhuset och utanför.

Åtminstone tio personer har hittills drabbats, men det kan vara betydligt fler. Man vet också att smittan först vidare till åtminstone ett par äldreboenden i Gästrikland.

– Vi har skickat brev till alla vi tror har drabbats och till alla som eventuellt kan ha blivit det. Totalt handlar det om någonstans mellan 50 och 70 personer, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

I breven uppmanas de patienter som drabbats av klåda att söka vård, antingen på hälsocentralen eller direkt hos hudkliniken.

– Det är ganska lätt att behandla. Det finns en lotion som man smörjer in sig med och låter verka i 24 timmar. Men sedan kan klådan fortsätta i ytterligare en månad.

Borrar sig in i huden

Skabb orsakas av ett litet spindeldjur, ett kvalster som borrar sig in i huden där den gräver gångar och lägger ägg. Det smittar vid kroppskontakt hud mot hud och kan också smitta via nyligen använda kläder eller sängkläder.

På de drabbade avdelningarna har man därför skärpt hygienreglerna och personalen använder nu långärmad skyddsrock och handskar när de har närkontakt med patienterna. Det kommer man att fortsätta med ytterligare ett par månader.

Inte bristande hygien

Skabb är en åkomma som förknippas med smuts men hygiensjuksköterskan Karin Medin säger att utbrottet av skabb inte är ett tecken på bristande hygien på sjukhuset. Problemet är att det inte hjälper att personalen är noga med att tvätta och sprita sina händer – det biter inte på skabben.

– Vi kan inte heller använda handskar hela tiden, det vore en ovärdig vård. Man måste kunna ha hudkontakt med patienterna och hålla dem i handen. Att smittan spridits är snarare ett tecken på att det ges en god omvårdnad på sjukhuset och att vi har en tät och nära kontakt med patienterna, säger Karin Medin.

Enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo behöver man som patient inte heller vara rädd för att söka vård.

– Som jag ser det finns det i dagsläget ingen risk att smittas av skabb, det finns inga indikationer på att vi har någon smittad patient.

Annons