Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyggnadav Köpisgodkänd iefterhand

Utbyggnaden av Valbo köpcentrum har fått slutgiltigt klartecken av regeringsrätten.
Kommunens tjänstemän chansade på att domen skulle gå deras väg och utbyggnaden är som bekant redan genomförd.

Annons

Detaljplanen för utbyggnaden av Valbo köpcentrum på södra sidan av riks 80 var en följetong i Arbetarbladet för några år sedan.

Bonden Bo Wretblad överklagade planen ända upp till regeringen för att stoppa utbyggnaden, men fick bakslag i juni 2006.

Därmed hade beslutet passerat hela den normala vägen för ett planärende i Sverige och det fanns inga lagliga hinder mot att verkställa utbyggnaden.

EU kräver dock att en domstol alltid ska vara sista instans i ett beslutsärende och därför infördes rättsprövningslagen i Sverige för några år sedan.

Ärendet överklagades till regeringsrätten och fick prövningstillstånd. Nu har domen kommit som innebär att regeringens beslut står fast.

– Det var ingen som trodde att det skulle bli upphävt, men man kan aldrig veta. Vi ville komma igång och samrådde inom våra förvaltningar om vad som kunde hända om vi byggde ändå, säger Gävle kommuns chefsjurist Helén Åleskog.

Man gjorde bedömningen att det inte fanns några unika intressen som stred mot planen och trodde på sin höjd att en ändrad dom skulle kunna innebära att kommunen fick göra mindre planändringar eller betala skadestånd.

Nu blev det inte så.

– Det känns skönt, men vi trodde inget annat, säger Helén Åleskog.

Mer läsning

Annons