Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ute med suv – inne med liten bil

/
  • svårsålda. Det enda sättet att få de stora bilarna sålda är att sänka priset.
  • ny bil. Arsham Aghakhanyan har påverkats av det höga bensinpriset. Han har precis köpt en ny kombi.
  • en tydlig trend. Intresset för stora bilar som suvar och jeepar har minskat kraftigt.
  • små bilar säljer. I stället för stora vill kunderna ha små bilar eller miljöbilar. Försäljningen av miljöbilar i Sverige har till exempel ökat med 89 procent januari–juni det här året jämfört med 2007.
  • vill inte ha stor bil.

Glöm maffiga stadsjeepar och suvar. Nu är det små bilar som gäller. Intresset för stora bilar med hög bränsleförbrukning har minskat kraftigt. – Vi säljer knappt någon suv alls nu, säger Mattias Björklund, ansvarig för begagnat på Bilmetro i Gävle.

Annons

Han har framför allt märkt av den nya trenden under det senaste halvåret.

– Det går stadigt neråt. Vi står ändå för 38 procent av nybilsförsäljningen i Gävle och det är inte många stora. Det är småbilar som säljer, säger han.

Det enda sättet att få de stora sålda är att sänka priset.

– De kostar mindre nu än vad de gjorde för ett år sedan, säger Alexander Larsson, försäljare på Bilmetro.

Orsaken är det höga bensinpriset.

– Rent allmänt känns det fel att ha en stor bil med tanke på miljön, säger Mikael Fagerström, säljare på Gösta Samuelsson Bil.

Trenden är tydlig hos flera bilhandlare i Gävle och i hela Sverige. Statistik från Bil Sweden visar till exempel att försäljningen av miljöbilar har ökat med 89 procent januari–juni det här året jämfört med 2007. Förra året hade knappt 23 000 miljöbilar registrerats under den perioden och i år nästan 43 000 stycken.

– Många vill ha miljöbilar. Jag tror på kort sikt att etanolbilar kommer att gå bra eftersom etanol är miljövänligare än bensin och diesel, säger Simon Green på Wikmans Bil.

Nya siffror visar även att det säljs allt mer etanol. Under juni i år sålde Statoil i Gävleborg 150 000 liter av etanolbränslet E85. Det är en ökning med 18,8 procent sedan maj och 91,1 procent sedan juni 2007.

Linda Hellström från Kramfors var i går på väg hem med familjen från semestern i Dalarna när bilen började låta konstigt. I går fick de stanna till på Bilmetro i Gävle för att se vad som var fel. Då passade hon på att titta på bilar.

– Jag vill ha en ny bil. Nu har vi en kombi med stor motor som drar för mycket bensin, säger hon.

Hon skulle inte vilja ha en suv eller en jeep.

– Det känns onödigt och det är klart att man tänker mer på miljön nu, säger hon.

Men det är inte bara storleken som spelar roll.

– Sambon tycker ju att det ska vara snygg front och så. Men jag tycker att färgen är viktig. Det är väl en tjejgrej, säger hon och skrattar och visar en blågrå bil som hon tycker är snygg.

Mer läsning

Annons