Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska studenter fick smaka på Gävle

/
  • Heng Song och Xin Ran fick smaka en tallrik med svenska delikatesser när de i går, tillsammans med resten av de nya internationella studenterna på högskolan, hälsades välkomna till Gävle vid en ceremoni i stadshuset.

Gävle är bland annat whisky, godis, kaffe och kartor. Det fick högskolans nya utländska studenter lära sig när de hälsades välkomna med en fest i stadshusets spegelsal.

– Det var en klar presentation. Frågorna om Gävle var lätta och maten är god, säger Heng Song från Kina.

Annons

Högskolan i Gävle tar emot rekordmånga utländska studenter den här terminen. Så många att den traditionella välkomstmiddagen i stadshuset har fått delas upp i två omgångar. Förra veckan hölls första middagen för 103 studenter och på måndagen hälsades 126 till välkomna till Gävle av kommunfullmäktiges ordförande Carin Carlström. Sedan följde en presentation av staden, en frågesport och en tallrik med svenska delikatesser. Precis som tidigare kommer de flesta av studenterna från Kina.

Frågorna om Gävle handlade bland annat om stadens folkmängd och inom vilka två lagsporter Gävle har herrlag på elitnivå. Yan Zechang kunde inte svaren på allt.

– Sportfrågan var lite lättare för mig. Jag tror att den ena sporten är fotboll, för där är Sverige är mycket bättre än Kina. Den andra är något spel med en boll på is, men jag vet inte vad det heter, säger han.

Förstapriset i tävlingen var biljetter till en av Brynäs hemmamatcher.

Tallriken med svenska läckerheter bestod bland annat av ägg, lax och paj. Xin Ran åt och höll god min.

– Det är inte direkt kinesisk stil på maten. Det smakar mycket annorlunda, säger hon.

Mer läsning

Annons