Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska studenter måste betala för svensk högskoleutbildning

Från 2010 kommer många utländska studenter på svenska högskolor att få bekosta sin utbildning själva. Men utbytesstudenter undantas, så det är oklart vilka effekter nyheten får för Högskolan i Gävle.

Annons

I går meddelade utbildningsminister Lars Leijonborg att regeringen har bestämt sig.

De kommer i höst att lägga fram ett lagförslag om att personer från andra länder än EU/EES får betala om de vill studera vid en svensk högskola.

– På den internationella studentmarknaden finns resurser vi går miste om, säger Lars Leijonborg.

Han syftar på att studenter betalar stora summor för att studera utomlands i andra länder, och att Sverige borde ta del av den kakan i stället för att bekosta de utländska studenternas studier med svenska skattepengar.

Undantag ska göras för studenter som läser delar av sin utbildning i Sverige inom ramen för utbytesavtal.

Utbytesprogrammen innebär ju även att svenska studenter kan läsa delar av sin utbildning gratis vid universitet utomlands som normalt tar ut avgifter.

Högskolan i Gävle har en rad utbytes- och samarbetsavtal, bland annat med Kina, som innebär att man tar emot betydligt fler studenter än vad man skickar ut.

Regeringen har i dag inget svar på hur man ska se på den sortens avtal.

– Ett klart besked är bra. Men vi vill inte bli av med våra utländska studenter. Jag tror att storleken på avgifterna spelar roll, och hur man gör med stipendier, frikvoter och liknande, säger Bo Malmström, prorektor vid Högskolan i Gävle.

Mer läsning

Annons