Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmätningarna har ökat med 200 procent

Allt fler får sina tillgångar beslagtagna av kronofogden, visar statistik från det senaste halvåret. I Gävleborg har utmätningarna ökat med nästan 200 procent. En lagändring ligger bakom ökningen.

Annons

Kronofogdemyndigheten i Gävleborg har under det senaste halvåret gjort 505 utmätningar mot 178 förra året. Det är en ökning med nästan 200 procent, jämfört med 91 procent i resten av landet.

Utmätningen innebär att egendomar som värdepapper, hus, bilar, båtar och andra värdesaker beslagtas för att täcka upp skulderna.

En lagändring ligger bakom den stora förändringen, enligt kronofogdemyndigheten. Från och med janurari har det nämligen inte längre varit möjligt för den skuldsatte att få en så kallad begränsad utredning, vilket man kunnat få tidigare.

– Den begränsade utredningen innebar att vi bara gjorde avdrag på löner och skatteåterbäring, medan den skuldsatte fick behålla andra tillgångar, förklarar Karin Berglund-Hedar, biträdande indrivare på kronofogdemyndigheten.

– Nu finns inte den möjligheten kvar längre utan alla utredningar görs på samma sätt. Så mycket av ökningen handlar om fall som tidigare utreddes enligt den gamla metoden.

Karin Berglund-Hedar förklarar att lagändringen egentligen är en återgång till ett gammalt regelverk. Tanken är att fler ska bli skuldfria snabbt.

– Med den begränsade utredningen var det lätt att fastna i en fälla där man aldrig blev av med skulden. Nu kommer indrivningarna att skötas mera effektivt, säger Karin Berglund-Hedar.

Hon säger att det nya systemet kommer att innebära att fler får lämna sina hus och värdesaker, men att kronofogdemyndigheten ändå inte kommer att sätta människor på bar backe.

– Vi ska ta hänsyn och se till att människor får behålla tillräckligt mycket pengar för att klara av sin vardag. När det gäller bilen måste vi till exempel göra en bedömning av hur stort behov gäldenären har.

Karin Berglund-Hedar hoppas att den nya ordningen kommer att innebära större ekonomisk försiktighet bland människor som skuldsätter sig.

– Se över om vad du själv kan sälja av bland dina tillgångar för att minska skulderna. Det blir billigare än om vi på kronofogden ska göra utmätning istället.

Mer läsning

Annons