Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisades i kalsonger – dödshotade polis

Han gjorde våldsamt motstånd, utvisades handfängslad i underbyxor i februari, dödshotade en polis under flygresan, men fick följa med tillbaka till Sverige eftersom han ljugit om sitt hemland.

Dödshotet frikändes han från av Gävle tingsrätt.

Annons

Bakom domen som kom på tisdagen syns en liten bit av vardagen i migrationshanteringen. 37-åringen det handlar om är antingen libyer eller tunisier. I februari i år skulle migrationsverkets utvisningsbeslut verkställas av Gävlepolisen.

Mannen förklarade att han kunde resa vart som helst men inte till Libyen. Svaret från utredarna blev att om han kunde visa id-handlingar från något annat land, kunde resan gå dit.

Han var arg och sa att han tänkte göra motstånd vid utvisningen. Så blev det också. Polisen fick ”bunta ihop” honom, enligt polisutredningen.

Det vill säga förse honom med både hand- och fotfängsel.

Följden blev att han kom i väg dåligt klädd, i underbyxor eller shorts, enligt domen.

Personalen kallar i förhören en utvisad för ”deporti”, det vill säga en som ska deporteras. Eller förkortat en ”depa”.

Inför landningen förklarade mannen att Libyen inte var hans land, han är tunisier. Libysk polis lyckades också snabbt hitta hans tunisiska identitet, och vägrade släppa in honom.

Tillbaka i Sverige anmäldes 37-åringen för ett dödshot. Han ska ha sagt att han skulle komma tillbaka till Sverige och döda en av poliserna. Det kunde ta ett år, två eller tio, men han skulle göra det.

Poliserna tog hoten på större allvar än andra hot. Han verkade mena allvar.

Men domstolen kommer fram till att utredningen inte räcker för en fällande dom.

Hoten var på engelska men varken den hotade eller vittnena har kunnat återge de engelska orden. Själv säger 37-åringen att han inte talar engelska.

Domstolen tar också hänsyn till att 37-åringen kan ha känt sig desperat, när han var på väg att utvisas i underbyxor till fel land.

Mer läsning

Annons