Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill helst ha bort uthyrningsfirmorna

Tomas Tobé borde skapa jobb i stället för att ägna sig åt en pseudodebatt. Det tycker Ulla Andersson (V) om moderatens hissande av bemanningsföretagen.

Annons

Vänsterpartiet beslutade på sin partikongress nyligen att man ska jobba för att bemanningsföretagen förbjuds. Det är något som bestäms av EU, men partiet vill att varje land själv ska få bestämma om man vill tillåta bemanningsföretag eller inte.

De regler som finns nu vill V ändra bland annat så att det inte ska vara möjligt att kringå lagen om anställningsskydd genom inhyrning, att bemanningsanställda ska ha samma villkor som ”vanliga” anställda och att utländska bemanningsföretag måste ha en representant på plats i Sverige.

– De bemanningsanställda har lägre lön, sämre möjligheter till kompetensutveckling och inte samma möjligheter att påverka på sin arbetsplats. Det skapar en första och en andra klassens anställda, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot.

I Gävleborg finns drygt 1 500 bemanningsanställda som enligt bemanningsföretagen är på jobb som annars inte skulle finnas.

– Vi tror att företagen skulle behöva de här personerna ändå. Om det är för en kort tid har man ju möjlighet att skriva in det i anställningsbeviset.

Enligt Ulla Andersson hade Sverige en lägre arbetslöshet innan bemanningsföretagens intåg.

– Regeringen kan ta politiskt ansvar och skapa jobb i stället för att skära ned på komvux och andra utbildningar.

14 februari möts Ulla Andersson och Tomas Tobé i en radiodebatt om arbetslösheten.

Mer läsning

Annons