Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-taxan för Norrlandet sänkt i nytt förslag

151 000 kronor. Det blir den maximala anslutningsavgiften till kommunalt vatten och avlopp på Norrlandet i kommunens nya förslag.

Annons

Förslaget innebär att kommunen bygger ut VA för vatten och spillvatten i hela området fram till alla 850 fastigheter på Norrlandet. Den tekniklösning som föreslås är ett blandat ledningssystem där fastigheter ansluts till avloppsledningsnätet antingen via självfall eller med lättryckavloppsystem (LTA). Det är Gästrike Vatten som bestämmer vilken typ av lösning som är lämplig för varje fastighet.

Utbyggnaden är tänkt att påbörjas 2013 och sedan ske etappvis under fem år.

Anslutningsavgifterna varierar mellan 112 000 kronor för fastigheterna med de minsta tomterna till 151 000 kronor för det största. Det är betydligt lägre än det förslag som presenterades för några år sedan där det talades om avgifter på 400 000 kronor, vilket väckte en enorm proteststorm på Norrlandet.

Det nya förslaget, som alla Norrlandetbor nu har fått i sin brevlåda, innebär alltså inte någon så kallad särtaxa för Norrlandetborna. Däremot flaggar kommunen för att de generella Det är Gästrike Vatten som bestämmer vilken typ av lösning som är lämplig för varje fastighet. VA-taxenivåerna kan behöva höjas med 15 procent per år de närmaste 4-5 åren.

8 december håller kommunen ett stort informationsmöte om det nya förslaget i aulan Valhall på högskolan. Under månaden kommer även fem öppna hus att anordnas, dels i olika samlingslokaler på Norrlandet och dels i förvaltningshuset.

I mars 2012 väntas kommunfullmäktige fatta beslut om utökat verksamhetsområde för vatten och avlopp på Norrlandet.

Mer läsning

Annons