Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-taxan höjs nästa år

Den kommunala vatten- och avloppstaxan i Gävle höjs vid årsskiftet. Enligt ett förslag till kommunstyrelsen ska den fasta avgiften höjas med 300 kronor per år och den rörliga med 1 krona per kubikmeter.

Annons

Det är styrelsen för Gävle Vatten AB, som numera är dotterbolag till kommunsamarbetet Gästrike Vatten, som har föreslagit avgiftsändringarna. Anledningen är att Gävle Vatten väntas få ett resultat för 2008 som är 17 miljoner kronor sämre än budgeterat.

Förslaget som politikerna i kommunstyrelsen ska fatta beslut om i nästa vecka innebär att den fasta delen av vatten- och avloppstaxan höjs från 700 till 1 000 kronor per år. Den nya rörliga taxan föreslås bli 12 kronor per kubikmeter, jämfört med dagens 11 kronor.

Om de nya taxorna införs räknar Gävle Vatten med att bolagets intäkter ökar med omkring 10 miljoner kronor nästa år. Tillsammans med en ny taxekonstruktion med två nya brukningsavgifter; lägenhetsavgift och avgift för bortledande av dagvatten från allmän platsmark, väntas det leda till nollresultat 2009.

Trots höjningarna nästa år har lyckas kommunen uppnå sitt mål att Gävle ska ha lägre genomsnittliga brukningsavgifter än genomsnittet för landets 20 största kommuner. Med de föreslagna taxehöjningarna blir VA-kostnaderna per år för ett exempelhus 3 563 kronor jämfört med genomsnittet på 3 583 kronor år 2007 för de 20 största kommunerna.

Mer läsning

Annons