Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är Cult Identity?

/

Katarina Eriksson är ledare för Cult Identity, ett EU-projekt som arrangerar rutter till gamla kultplatser som finns i Lettland, Estland och Sverige.

Annons

– Vi vill att kultplatserna i länet ska ses och besökas av fler. Det är nio letter från fyra EU-utvecklingskontor och vi på länsmuseet. En historiker och en arkeolog finns även med.

Vad har letterna tyckt hittills om kultplatserna i Gävleborg?

– Att de varit spännande och fina eftersom deras egna kultplatser skiljer sig från de svenska. I Lettland har kultplatserna ofta mer med djävulen att göra, spår av hedniska riter finns ofta kvar. Sveriges kultplatser är mer arkeologiska och väl utgrävda. Eftersom runstenar inte finns i Lettland blev letterna helt till sig av runstenarna på Järvsta gravfält utanför Gävle. Lerviks hälsokälla var också populär.

Kultplatserna är källor, offerkast och gravfält. Berätta.

– De är platser där det utförts olika ritualer för tusentals år sedan. I offerkasten har det exempelvis offrats grenar och i hälsokällorna mynt. Vattnet ur källorna har ansetts hjälpa människor bli friska. Varje årtusende finns representerat i turistrutten och gravfälten är efterlämningar från både bronsåldern och vikingatiden.

Tycker du att kultplatserna i Gävleborg är undervärderade?

– Ja, väldigt undervärderade som turistmål. Vi vill att Gävleborg ska visa upp de här platserna för utlänningar. Människor från andra sidan Östersjön tycker det är intressant.

Annons