Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är en Krav-ambassadör?

... Peter Ågren, Valbo, som utsetts till en av landets sex nya Krav-ambassadörer.

Annons

– Jag ska sprida budskapet om ekologisk och Krav-märkt mat, hjälpa till vid föreläsningar, mässor och marknader. Jag vill visa på mervärdena, som att djuren får vara ute mera.

Vad kan informationen ha för betydelse?

– Jag vill komma ut på skolorna och påverka barn och ungdomar. Det gäller att folkbilda och även lyfta fram lokala företag som vill ställa om.

Blir det inte dyrare att köpa och laga Krav-märkt mat?

– Jo, om man handlar på samma sätt som tidigare och samma mängd. Jag köper själv lite mindre kött men när jag lägger det i stekpannan så är det ungefär samma mängd i slutändan. Jag köper hängmörat kött. I butikerna får man ofta vakuum-mörat kött där vätskan stannar kvar.

– Jag förbereder mer, blötlägger bönorna själv och slänger noll mat. I vår familj hanterar vi all mat som om det vore oxfilé. Det handlar om att vårda råvarorna.

Tar det inte längre tid?

– Det finns färdiga Krav-märkta produkter. Men då drar kostnaderna i väg. Min nisch är att alla ska ha råd att äta Krav-märkt, inte bara de som har gott ställt. Om man förbereder mer så är det inga problem, säger Peter Ågren som är kock och planerar för att inom kort öppna en ekologiskt inriktad restaurang.

Fotnot: Krav är en förening som vill främja ekologisk produktion och konsumtion, bland annat genom regelutveckling, internationellt samarbete och opinionsbildning. Kravmärket ska visa att maten producerats på miljövänligt och etiskt bra sätt.

Mer läsning

Annons