Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör turisterna i Gävle?

/
  • Information. På Gävle Turistbyrå – som numera ligger centralt på Drottninggatan – finns det gott om information om vad du som turist kan göra både i Gävle, övriga Gästrikland och resten av Sverige.
  • På besök från USA. Sophia Weber, 40 med sönerna Philip Weber, 7 år och David Weber, 8 år från Cincinnati i USA är på besök hos mormor och morfar i Sandviken. ”Idag blir det Järnvägsmuséet och vi ska också bada mycket”, säger Sophia Weber. ”Det är ett fantastiskt tågmuseum det här, och så stort. I går tog vi en båttur, det var både sol och regn då”, säger Philip Weber. ”Jag gillade en nyckelring med en ficklampa som fanns i butiken här på  muséet. Det är kul att vara här!” säger David Weber.
  • Information. På Gävle Turistbyrå – som numera ligger centralt på Drottninggatan – finns det gott om information om vad du som turist kan göra både i Gävle, övriga Gästrikland och resten av Sverige.
  • Mellanlandar. Maria Åström, 39, och Jörgen Östberg, 43, från Sundsvall passade på att stanna till i Gävle på väg ner till Stockholm. ”Vi ska stanna över dagen och äta på en restaurang och bada i Fjärran Höjderbadet. Gävle är en jättefin stad, vi kan nästan tänka oss att bo här”.
  • Furuvik lockar. Peter Kokocha, 50 med nioårige sonen Joakim Kokocha från Knivsta är på minisemester i Gävle med familjen. ”Vårt primära mål är att besöka Furuvik”, säger Peter Kokocha. ”Furuvik ska bli kul, särskilt att bada i poolen. Djuren är på mittenlistan för mig, men tivolit där verkar vara stort och roligt”, tycker Joakim Kokocha.
  • Tågfantast. Treårige Jonas Kämpe från Borlänge tycker om att leka med tågen på Järnvägsmuséet.
  • Gillar trädgårdarna. Stockholmarna Ulla Bonnevier, 69 och Annika Edin, 67 är på väg till Wij Trädgårdar i Ockelbo och har sovit över i Gävle. ”Jag och min man har varit här förut och tycker att Gävle är en väldigt vacker stad med både gamla och nya byggnader och breda gator”, säger Annika Edin. ”Planteringarna här är jättefina, det måste vara en väldigt bra stadsträdgårdsmästare här”, säger Ulla Bonnevier.
  • Australiensare. 72-årige Ben har rest hela vägen från Australien för att turista i de nordiska länderna.  ”Jag kom nyss hit och ska först promenera runt i staden och sedan gå på museum här. Jag måste köpa en souvenir härifrån också, eftersom mina barn hemma i Perth vill ha en souvenir från varje stad jag besöker”.

Gävle ligger kanske inte i topp som turiststad i Sverige, men ändå hittar både utländska och svenska turister hit varje år.

Arbetarbladet har gått på jakt efter turister för att se varför de kommer till Gävle och vad de tycker om att göra när de är här.

Annons

– Populärast bland turisterna är Furuviksparken, Sveriges Järnvägsmuseum, att bada och uppleva vacker natur, samt de stora evenemangen som Getaway Rock-festivalen och i år Friidrotts-SM, säger Sofie Ullström, ansvarig för Gävle Turistbyrå.

100 personer dagligen

Sommaren är förstås den populäraste årstiden att besöka Gävle, och till turistbyrån kommer cirka 100 personer in varje dag under sommarmånaderna.

– Många vill se havet och Boulognerskogen, och vissa är på genomresa norr- eller söderut, säger turistinformatör Lina Eriksson.

Älgparken populärt

Turismen ökar i hela landet, och det gäller även Gävle där övernattningarna på hotell, stugor och campingar i Gävle kommun ökade med nära 6 procent mellan 2009 och 2010.

Främst är det svenskar från alla delar av landet som besöker staden men även en hel del tyskar, holländare, norrmän och finländare tycker om att turista i Gävle med omnejd. Bland de utländska turisterna är Kybacka Älgpark otroligt omtyckt.

– Särskilt bland tyskarna; älgparken brukar vara det första de frågar efter, säger Lina Eriksson.

Mer läsning

Annons