Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad hände i Alaska?

…Sinikka Bohlin, socialdemokratisk riksdagsledamot som nyligen kom hem från den åttonde parlamentariska artiska konferensen i Fairbanks, Alaska, USA.

Annons

– Det var ju en parlamentarisk konferens som är vart annat år där vi gör en resolution som vi lämnar till våra regeringar. Det handlade mycket om urbefolkningens villkor, hur man klarar den marina säkerheten och naturligtvis diskuterades också klimatförändringarna som pågår.

 

Berätta något nytt du lärde dig.

 

– Klimatfrågan kan jag, men man lär sig mycket när man träffar urfolken, inuiter och samer som berättar hur fisket förändras och byar spolas bort. Det ger en väldigt verklig bild av klimatförändringen.

 

Vad gör du med den kunskapen?

 

– Först vill jag ha resolutionen som vi antog översatt till svenska, och sedan kommer jag att plocka de frågor som är viktiga och lämna dem som motioner i riksdagen. Jag kan också ställa skriftliga frågor till regeringen och får jag dåliga svar följer jag upp dem med motioner.

 

Kan du nämna någon frågor du avser att ta upp?

 

– Eftersom det är internationellt polarår gjordes ett traktat om hur man hanterar området. För Arktis finns inte något sådant om helhetsrättsläget för Arktis, til exempel om det finns naturtillgångar som kan skadas på något sätt; hur vi kan hitta en rättsakt som skyddar så mycket som möjligt.

Annons