Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Valsjö­bäcken när Ikea bygger nytt?

/
  • Måste bäcken dras om? Bäcken, som längre ned rinner ut i Kungsbäcken och Gavleån, hamnar mitt i det nya affärsområdet där Ikea vill bygga parkeringsplatser.

Måste Valsjöbäcken dras om? Var ska en ny trafikplats placeras?
Det är de två största markfrågorna när man ska bereda plats för ett nytt Ikea-varuhus i Valbo köpstad.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går finslipar Gävle kommun och Trafikverket nu de planer som behövs för att förbereda utbyggnaden av Valbo köpstad söder om riks 80. Ikea vill inte själva bekräfta uppgiften, men enligt de diskussioner man för med kommunen planerar man för att öppna ett nytt varuhus, dubbelt så stort som det nuvarande, lagom till julen 2013. Systerföretaget Ikano retail vill dessutom bebygga marken söder om Valsjöbäcken med stora affärslokaler, ämnade för annan handel.

Följden blir att bäcken, som längre ned rinner ut i Kungsbäcken och Gavleån, hamnar mitt i det nya affärsområdet där Ikea vill bygga parkeringsplatser. Ikea vill absolut kunna bebygga hela ytan och nu finns tre olika alternativ för vad som ska hända med bäcken.

Broar och kulvertar

Det första är att den blir kvar i sin nuvarande dragning, men överbyggs med fem–sju broar. Det andra är att 260 meter av bäcken byggs in i kulvertar under marken och alternativ tre är att leda om Valsjöbäcken i ett nytt dike, söder om det nya affärsområdet.

– Ikea vill välja mellan kulvert och omledning, men vi redovisar alla tre alternativ och tänker oss att vi får stöd för ett av dem under samrådet, säger planarkitekt Sten Hammar.

Havsöring gillar inte kulvertar

Broalternativet innebär att bäcken lämnas mest orörd, men de biologiska konsekvenserna för de två andra alternativen håller nu på att utredas. Fiskar, bland annat finns havsöring en bit nedströms i bäcken, tycker inte om mörka kulvertar.

När det gäller trafikplats vid riks 80 och infart till det nya köpcentret finns också tre alternativ. Det första presenterades redan i somras och möttes då av stort motstånd från närboende vid Sofiedal. Nu finns två nya alternativ med som ligger en bit längre västerut.

– De medför inte lika stort intrång på bostadstomterna och är nog bättre för de boende, säger Sten Hammar.

Alla utredningar ska vara klara till ett möte 16 november med grannar och berörda. 22 november skickas de sedan ut på samråd.

Mer läsning

Annons